Üheksa nippi algajale jooksjale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oled alles hiljuti jooksmas hakanud käima, siis tulevad kindlasti kasuks mõningad juhtnöörid – Huffington Postis jagasid algajaile jooksjatele nippe 1. juunil USAs toimunud üleriigilise jooksupäeva korraldajad.

Keskendu jalgadele

Jooksmine maksab küll vähem kui paljude teiste spordialadega tegelemine, kuid vajad selleks siiski korralikku paari jooksujalanõusid. Spetsiaalses spordipoes oskavad eksperdid sind valiku tegemisel aidata.

Alusta rahulikult

Mõtle realistlikult iga kord, kui asud trenni tegema – keegi ei oota, et jookseksid nagu proff. Alguses jookse ja kõnni lühikest maad vaheldumisi ning mine siis sealt edasi.

Leia jooksusõber

Esimesel paaril nädalal on oluline teha jooksmisest harjumus – pöördu abi saamiseks sõprade poole. Miks mitte isegi oma koeraga jooksmas käia?

Leia rohkem tegevusi

Jooksmine pole ainuke võimalus paremaks jooksjaks saada. Selleks võid näiteks ka rattaga sõita, joogat teha, korvpalli mängida jne.

Kuula enda keha

Hoia vanadel vigastustel ja ohustatud piirkondadel – nagu sääred ja põlved – silma peal, et vältida probleemide ägestumist. Enne jooksmisega alustamist tasuks arsti juures läbivaatusel käia.

Tee plaan

Sea endale isiklik eesmärk – näiteks 1,5 kilomeetri pausideta jooksmine või kohaliku maratoni lõpetamine.

Tee märkmeid

Jälgi enda arengut, tehes sissekandeid märkmikusse või päevikusse. Kirjuta üles kus käisid, kui kaua jooksid ja kuidas end treeningu ajal ja pärast seda tundsid.

Tähista saavutusi

Ära häbene enda perele ja sõpradele teada anda, kui jooksid esimest korda kolm kilomeetrit või ümber pargi.

Ära unusta venitamist

Vanitusharjutused enne ja pärast jooksmist aitavad keha treeninguks ette valmistada ja sellel taastuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles