Kuidas leida enda jaoks parim uneaeg?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Millal sulle viimati keegi ütles, et pead nüüd magama minema? Olid kaheksa- või kümneaastane? Millal see siis ka ei juhtunud, oli see sinu jaoks ilmselt parim asi.
 

Kliiniline psühholoog dr Michael J. Breus pani südamele, et magamaminekuaeg on üks väheseid asju, mida enda une juures kontrollida saame, selgus huffingtonpost.com veebilehelt.

Meie ärkamisaeg on tavaliselt kindlaks määratud. Peame minema kas tööle või kooli, lapsed valmis panema jne. Seega on ärkamisaeg üpris püsiv. Kuid aeg, mil läheme voodisse, võib varieeruda ja on meie endi teha.

Voodis veedetud aja piiramine võib päädida tõsise unepuudusega ning teatavasti mõjub see omakorda kehakaalule.

  1. See võib hormoonid tasakaalust välja viia, mis suurendab isu ja vähendab täiskõhutunnet.
  2. Tervest unetsüklist viimase tunni ära jäämine tähendab kaotust REM-unes – unefaas, milles põletad kõige enam kilokaloreid.
  3. Unevaeguse tõttu tekib isu rasva- ja süsivesikuterohke toidu järele.

Kuidas siis teada, millal peaksid magama minema? Ning kui palju und vajad tegelikult, eriti siis, kui tahad, et sinu ainevahetus korralikul töötaks?

Leia endale parim magamaminekuaeg:

  1. Määra, millal on sinu harilik ärkamisaeg.
  2. Loe sellest kellaajast tagasi viis 90-minutilist tsüklit või 7,5 tundi. Iga unetsükkel kestab keskmiselt 90 minutit ja inimesel on tavaliselt viis unetsüklit öö jooksul.
  3. Pane äratuskell helisema selleks ajaks, kui on sinu magamaminekuaeg (pea meeles kell seejärel hommikuks äratama panna).
  4. Kui oled kolm päeva järjest enda valitud uneajal magama läinud ja tõused nüüd üles kuni kümme minutit enne äratuskella helinat, siis oled leidnud endale ideaalse magamaminekuaja.
  5. Kui sa vajad aga ärkamiseks endiselt kellahelinat, siis nihuta enda magamaminekuaega 15 minuti võrra varasemaks ja seda iga kolme päeva järel, kuni ärkad üles täpselt enne äratuskellahelinat – siis oled leidnud endal õige uneaja.

Näiteks:

Kui pead igal hommikul kell 6:30 üles tõusma, pane äratuskell helisema kella 11-ks õhtul – see tuletab sulle meelde, et läheksid järgneva 15-minuti jooksul voodisse (mõned inimesed seavad kella helisema umbes 8 tundi enne ärkamisaega – 22:30 – et neil oleks piisavalt aega end magamaminekuks valmis panna).

Minnes enda jaoks õigel ajal magama, väldid unevaegust ning sinu hormoonid on tasakaalus ja ainevahetus töötab korralikult.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles