Hoiatus: SPF 15 kaitsekreem ei pruugi olla piisavalt tõhus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meditsiiniajakirja hoiatuse kohaselt peaksid inimesed kasutama vähi ennetamiseks SPF 15 kaitsekreemist tugevama päikesekaitsefaktoriga tooteid.

Kuigi Suurbritannia Riikliku Tervise- ja Kliiniliste Tõendite Instituudi (NICE) väitel on SPF 15 kaitsekreem õigesti peale kandes tõhus, leiab ajakiri Drug and Therapeutics Bulletin, et vähesed inimesed kannavad nahale piisavalt päikesekreemi, mistõttu tuleks soovitada SPF 30 kaitsekreemi, vahendas BBC.

Ultraviolettkiirgus kahjustab nahka ja suurendab nahavähi tekkimise riski. Päikesekreem on kaitsvaks kihiks, et hoida ära kahjuliku kiirguse kokkupuudet nahaga.

Uuringud on näidanud, et SPF 15 kaitsekreem on piisavalt tugev, kui seda paksult peale kanda – soovituslik on 2 mg/cm². Täiskasvanul läheb seega terve keha katmiseks umbes kuuendik 200 milliliitrisest tuubist.

Siiski kannavad paljud inimesed kehale palju vähem kaitsekreemi – vahemikus 0,4 kuni 1,5 mg/cm².

Uuringu järgi pakkus kreem mitte rohkem kui pool sellest kaitsest, mida lubas tootele märgitud päikesekaitsefaktor.

Seega SPF 15 kaitsekreemi tegelik kaitsefaktor, kui kanda 1,5 milligrammi ruutsentimeetrile, oli 4,8 ja kandes nahale 0,5 milligrammi kaitsekreemi ruutsentimeetri kohta, siis oli toime võrdväärne 1,7 SPF pakutava kaitsega.

Ajakirja järgi on SPF 30 kaitsekreemid piisavalt tõhusad enamike inimeste puhul, kes päikesekaitsekreemi kasutavad ning aitavad enamikel juhtudel päikesepõletust ennetada.

NICE juhataja, professor Mike Kelly sõnul lähtuti juhiste andmisel tasakaalust – ühest küljest arvestati nahavähi ohtudega, kuid samas peeti silmas, et päikesevalgus on D-vitamiini allikas ja pakub võimalust väljas liikumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles