Kultuursed inimesed on tervemad ja õnnelikumad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimesed, kes külastavad muuseume ja kontserte või loovad ise kunsti, mängivad mingit pilli, on eluga rahulolevamad, olenemata nende jõukuse- või haridustasemest, selgus värskest uuringust.

Kultuuri ja heaolutunde vaheline seos ei ole aga päris ühesugune mõlema soo puhul, vahendas discovery.com ajakirjas Journal of Epidemiology and Community Health ilmunud uuringut.

Meestele andsid passiivsed tegevused, nagu kontsertide kuulamine või näitustel käimine, parema tuju ja tugevama tervise. Naiste puhul ilmnes seos aktiivse osalemisega – nad tundsid end paremini ning kogesid vähem ärevust ja depressiooni, kui mängisid muusikat või lõid kunsti.

Norra teaduse ja tehnika ülikooli uurijaterühm, eesotsas Koenraad Cuypersiga, analüüsis informatsiooni, mis pärines üle 50 000 täiskasvanult. Osalejatele esitati detailseid küsimusi nende vabaaja harjumuste, tervisliku seisundi, eluga rahulolu ning stressi- ja depressioonitaseme kohta.

Tulemused olid ühemõttelised ja osaliselt ootuspärased: kultuursete tegevuste ja õnne vahel ilmes tugev seos, kuid mehed tundsid end paremini pealtvaataja rollis, samas kui naised eelistasid selgelt pigem tegutseda kui eemalt jälgida.

Üllatusena tuli, et küsimus polnud hariduses ega jõukuses. Autorid kirjutasid, et pärast oluliste tegurite – sealhulgas sotsiaalse seisuse – ühtlustamist selgus, et kultuursed tegevused iseseisvalt olid seotud hea tervise, madala depressioonitaseme ja eluga rahuloluga.

Samas jääb küsitavaks, kas inimesed olid tervemad ja õnnelikumad, sest nad olid kultuursed või janunesid kultuuri järgi need, kes juba algselt end hästi tundsid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles