Beebid on targemad kui võiks arvata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pikaajalise uurimustöö tulemuse kohaselt on juba ühe aasta vanused lapsed võimelised puhtloogilisi arutluskäike tegema ning visuaalse informatsiooni põhjal tulevikus aset leidvaid sündmusi ette ennustama.

Viimase 30 aasta jooksul on teadlased korduvalt näidanud, et juba imikutel on füüsilises maailmas toimuvatest protsessidest üpris hea arusaam, vahendas teadus.err.ee.

Nii paistavad beebid teadvat, et objektid ei saa lihtsalt niisama tekkida ega kaduda või hetkeliselt oma asukohta muuta ning lisaks on näidatud, et nad hoomavad ka statistilisi tõenäosusi, mis põhinevad juba kogetud sündmuste asetleidmise sagedusel.

Kuigi viimaseks on võimelised ka mitmed intelligentsemad loomaliigid, ei suuda need juba olemasoleva informatsiooni põhjal ennustada, mis tulevikus juhtuda võib, kui nad seda varem kogenud ei ole - ajakirjas Science ilmunud uurimuses tõestab Ernő Téglás koos kolleegidega, et kaheteistkümne kuu vanused imikud suudavad sellist loogilist mõtlemist aga rakendada.

Autorid spekuleerivad, et just ratsionaalne mõtlemine võimaldab väikelastel neid ümbritsevat maailma progresseeruvalt kiiremini tõlgendama õppida.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles