Vägivaldsete meestega kohtus kemplevad emad kutsuvad kogemusi jagama

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kümmekond vägivaldsete meestega peamiselt laste «jagamise» teemal kohtus kemplevat ema on loomas MTÜd Eesti Emade Ühendus, mille eesmärgiks on üksteise toetamine kogemuste jagamise kaudu ning ühiselt enda ja oma laste õiguste eest seismine.
 

MTÜ asutajad on oma murede kaudu tuttavaks saanud naised, kellel on probleeme olnud lapsehooldusõiguste küsimustes, vägivaldsete ja manipuleerivate partneritega ja väga keeruliste kohtuasjadega.

Naised ise ütlevad, et nende lood on niivõrd sarnased, et kohati jääb mulje, justkui oleks tegemist ühe ja sama mehega - sedavõrd ühesugune on alkoholiprobleemiga vägivaldsete ja manipuleerivate meeste käitumine oma laste emadega.

Sagedaseks mureks on see, et naisel on palju kohustusi - hoolitseda lapse eest ja teda üksi üleval pidada, korraldada lapsele kohtumisi isaga -, kuid olematud õigused. Näiteks ei tohi ema lapsega koos välismaale elama minna, sest isal oleks sel juhul lapsega kohtumine raskendatud.

Samuti ei maksa vägivaldsed partnerid enamasti naisele alimente, nõudes vaatamata sellele regulaarseid kohtumisi lapsega. Tihtipeale kardab ka laps ise oma isa ega taha temaga kahekesi jääda, samas kui mees ei taha lapsega kohtudes näha oma eksnaist. Samuti ähvardab naist neil kohtumistel sageli peksasaamine.

Ühenduse kaudu saavad emad kogemusi jagada, kuidas lähevad kohtuasjad, millised võiksid olla võimalikud lahendused, oluline on ka spetsialistide kontaktide jagamine.

Pikemas perspektiivis on ühenduse eesmärgiks võidelda selle eest, et emad oleksid meie ühiskonnas rohkem väärtustatud ning emade ja laste kaitse reaalselt tagatud. 

Eesti Emade Ühendus kutsub kõiki naisi, kes soovivad tulla oma kogemusi vahetama, sel laupäeval, 28. mail kell 11.00 aadressil Tuukri põik 10A toimuvale kohtumisele. Oma osavõtust palutakse eelnevalt teada anda aadressil emadeuhendus@yahoo.com.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles