Miks muudab söömine anorektiku rahutuks?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui enamik inimesi on hädas dieedist kinnipidamise ja kaalust allavõtmisega, siis anorektikud on võimelised end sõna otseses mõttes surnuks näljutama. Värske uuring toob esmakordselt välja bioloogilise põhjuse, miks anorektikud süüa ei taha.

Enamasti inimesed naudivad söömist. Anorektikud, keda on kõige enam noorte naiste seas, ütlevad seevastu sageli, et söömine teeb nad rahutuks ning toidust keeldumine muudab enesetunde paremaks, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Viimase kümne aasta uurimistulemused on andnud uusi vihjeid ajumehhanismide kohta, mis on seotud söömise rahuldust pakkuvate aspektidega.

Üks rahulolutundega seotud ajukemikaalidest on dopamiin, mis vabaneb siis, kui inimesed või loomad maitsvat toitu söövad.

California ülikooli psühhiaatri Walter Kaye juhitud uuringus kasutati positronemissioontomograafia (PET) nimelist ajukuvamise meetodit, mis võimaldab dopamiini toimet ajus jälgida.

Dopamiini taseme tõstmiseks ajus manustasid teadlased katses osalenud inimestele ühekordse doosi narkootilist ainet amfetamiini, mis vabastab ajus dopamiini.

Söömishäireta naistel oli amfetamiini põhjustatud dopamiini vabanemine seotud äärmise mõnutundega aju piirkonnas, mida tuntakse naudingukeskusena.

Anorektikutel põhjustas amfetamiin aga ärevust ning aktiveerus hoopis see aju piirkond, mis on seotud tagajärgede pärast muretsemisega.

Kaye sõnul on võimalik, et kui anorektikud söövad, siis sellega seotud dopamiini vabanemine muudab nad rahutuks, mitte ei kutsu esile normaalset naudingut. Seega on selge, miks anorektikuid on nii raske sööma ning kaalus juurde võtma panna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles