Esimesed seened kohal!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasikamaks ja kogritsad: esimesed kevadseened kogritsad tahavad enne kooreseks kastmeks keetmist viiekordset kupatamist.
Vasikamaks ja kogritsad: esimesed kevadseened kogritsad tahavad enne kooreseks kastmeks keetmist viiekordset kupatamist. Foto: Liina Karron

Oh seda rõõmu, kui ühes loodusega saavad eluvaimu sisse ka kasvuhooned, peenrad ja põllumaad. Esimene magus Lõuna-Eesti maasikas on juba turuletil, nagu ka Peipsi kandi kurgike ja üle linna nõutud Uus-Kongo talu salatikraam. Ning ühel päeval tekitas meil elevust selle kevade esimene seenesaak – kogritsad!


Kogritsad on seened, mida tuleb targalt valmistada, sest lohakalt kupatatud seened võivad söömisrõõmu asemel hoopis tõsiseid tervisehädasid kaasa tuua. Kui aga veidi vaeva näha, on tulemuseks eriliselt hõrk pidupäevaroog, mis väärib parimaid veine ja ka seltskonda, kes seda hinnata oskab.

Vasikamaks on aga säärane harv leid, et kui seda turuletil nägema satute, ärge kõhelge! Noore vasika maks ei anna tavalise veisemaksaga võrreldagi, õnneks või kahjuks ei oska enamik inimesi sellest veel midagi arvata ja nii saabki seda mujal maailmas kõrgelt hinnatud toorainet meie turul vaat et rupskihinnaga osta.

Mõlemad toorained on niivõrd erilised ja maitsvad, et nende valmistamisel ja maitsestamisel tuleb jääda võimalikult lihtsaks, erilisi lisandeid ja tugevaid kõrvalmaitseid vasikamaks ja kogritsad ei armasta.

Konjakiga leegitatud
vasikamaks kogritsakastmega


Kahele
•    pool kilo vasikamaksa (nt aeg-ajalt Sadama turu Jaani talu letis)
•    praadimiseks võid
•    soola ja musta pipart
•    leegitamiseks konjakit või brändit, soovi korral paar lonksu portveini
•    pool kilo kogritsaid
•    1 sl taluvõid
•    tops Nopri talu rõõska koort
•    soola, pipart, tüümiani

Alusta kogritsatest: eemalda seenejalad, pese hoolikalt külma vee all läbi, et eemaldada uuretest liiv ja metsapuru. Keeda seeni ilma kaaneta potis viies vees, kuni enam vahtu ei teki. Loputa voolava vee all ja suru käte vahel kuivaks.

Sulata pannil veidi võid ja prae seened koos näpuotsatäie värske tüümianiga läbi. Maitsesta soola-pipraga, lisa rõõsk koor ja lase vaikselt keetes kastmel pakseneda.

Samal ajal lõika vasikamaks 2–3 cm paksusteks viiludeks, eemalda võimalikud soonekesed, sulata pannil või ja prae maks kiirelt kahelt poolt. Vaata, et su pliidi ümber ja kohal ei ole midagi kergesti süttivat!

Pane tikk valmis, kalla pannile soru konjakit ja läida tuli. Konjakiga leegitamine annab maksale eriliselt toreda meki, kui võimalik, ära seda etappi vahele jäta! Nuusuta panni kohal seda hõngu, mis pärast alkoholi põlemist maksa ümber jääb...

Maitsesta maksaviile mõlemalt poolt soola-pipraga. Siis võid soovi korral lisada paar lonksu portveini ja lasta maksal väiksemal tulel paar minutit haududa. Üle praadida vasikamaksa ei tasu, maks peab jääma seest õrnalt roosa ja hõrk.

Tõsta maksaviilud soojendatud taldrikule, lisa kogritsakaste ja naudi kaaslasega, kes kogritsa peale fuih ja roosa maksa peale uih ei ütle!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles