Tallinna parimaks söögikohaks tõusis tänavu Aasia köögi pärl Chedi

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chedi.
Chedi. Foto: Marina Puškar

Täna pärastlõunal kuulutati Telliskivi loomelinnakus möödunud aasta detsembris avatud ja kiiresti populaarseks saanud F-hoones 2011. aasta 50 parimat söögikohta. Tallinna toidukultuuri taevasse tõusis sedapuhku modernse Aasia köögi restoran Chedi, Eesti parimaks gurmee- ehk fine dining restoraniks tunnistati aga juba teist aastat järjest Pädaste mõisa Alexander.

Sparkling Group restoranide ketti kuuluval Chedil oli seni õnnestunud pääseda samas edetabelis maksimaalselt kolmandale kohale. 2008. aastal pälvis restoran MTÜ Gastronomy Awards Society of Estonia Hõbelusika konkursil parima uue restorani tiitli, 2009. aastal aga Eesti Maitsete korraldatud 50 parima Eesti restorani konkursil 3. koha ning möödunud aastal 4. koha. Postimees.ee abil läbi viidud rahvahääletusel saavutas Chedi tänavu samuti 4. koha.

Konkursi eestvedaja Aivar Hansoni sõnul on selle aasta Tallinna restoranide edetabel selle poolest eriline, et lõpuks ometi oleme valmis tunnustama head ka siis, kui selle algupära ei ole kohalik.

Ning lisaks on arvestatav osa edetabelist uustulnukate päralt - auväärsel neljandal kohal on napilt aasta tagasi Mere puiesteel avatud moodne Sfäär, kuuenda koha pälvis Alexanderi mullu sügisel avatud Tallinna talvekodu Neh ning 11. kohal on vaevu 5-kuune F-hoone, mis rahvahääletusel osutus koguni paremuselt teiseks.

Esmakordselt pääses edetabelisse ka vahepeal oma asukohta vahetanud, endise Pegasuse ruumidesse kolinud Fish & Wine, samuti Olümpia hotelli restoran Senso.

Esimest korda jõudis edetabelisse tagasi üks restoran, mis oli vahepeal välja jäänud - selleks on Tabasalus asuv Lucca, mis jäi tänavu 13. kohale.

Möödunud aastal Tallinna parima söögikoha tiitli pälvinud uustulnuk, Roman Zaštšerinski kohvik Moon jäi aga tänavu teiseks, kuid saavutas see-eest rahvahääletusel suurima tunnustuse.

Uhkeid uustulnukaid jagus ka ehedate eestimaiste restoranide kategooriasse: näiteks alles märtsi alguses Kaberneemes avatud OKO ja mullu juunist Tallinna-Tartu maantee ääres Mäo risti ja Mäeküla vahel asuvas Põhjaka mõisas tegutsev Põhjaka.

Gurmeerestoranide ehk fine dining kategoorias mahtus sel aastal edetabelisse mulluse kümne restorani asemel ainult kuus, kuid üldjoontes jäi see nimekiri pea samaks.

Aivar Hansoni sõnul sai möödunud aastaga selgeks üks tõsiasi: ennast heaks pidavaid gurmeerestorane oli rohkem, kui nende jaoks jagus häid peakokkasid.

Lisaks ei piisa Hansoni sõnul enam kallist toorainest tehtud toidu serveerimisest kallis ja piduliku väljanägemisega interjööris - fine dining restoran peab olema kas väga eriline või siis üldse mitte olema.

Tallinna parimad söögikohad 2011:

  1. Chedi
  2. Moon
  3. La Bottega
  4. Sfäär
  5. Museum
  6. Neh
  7. Bocca
  8. Ribe
  9. MEKK
  10. Platz
  11. F-hoone
  12. Dominic
  13. Lucca
  14. Balthasar
  15. Gloria
  16. Rucola
  17. Nero
  18. Spirit
  19. F&W
  20. Monaco
  21. Senso
  22. Villa Thai

Rahvahääletus:

  1. Kohvik Moon
  2. F-hoone
  3. Vapiano
  4. Chedi
  5. Ribe

Parimad fine dining restoranid 2011:

  1. Alexander
  2. Tschaikovsky
  3. Bordoo
  4. Ö
  5. Horisont
  6. Stenhus

Tartu parimad söögikohad 2011:

  1. Truffe
  2. La Dolce Vita
  3. Crepp
  4. Noir
  5. Dorpat
  6. Gruusia saatkond
  7. Moka
  8. Vilde

Rahvahääletus:

  1. La Dolce Vita
  2. Truffe
  3. Crepp
  4. Moka
  5. Vilde
  6. Asian Chef
  7. Kohvik Anna Edasi
  8. Gruusia Saatkond
  9. Noir

Parimad ehedalt eestimaised söögikohad 2011:

Alatskivi lossi restoran, Anna Edasi, Lümanda söögimaja, Mahedik, MerMer, Muhu Kalakohvik, Nop, OKO, Põhjaka, Sangaste Rukki Maja, Seto Tsäimaja, Supelsaksad, Tammuri talu, Vanaema Juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles