Aasta ämmaemand: aparatuur võib sünnitust segada

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Aasta ämmaemanda tiitli pälvinud Meelike Reimer rääkis ETV saates «Terevisioon», et kuigi haiglasünnituse puhul aitab tehnika väga palju kaasa laste ja emade tervisenäitajate paranemisele, võib see sama tehnika segada naise keskendumist loomulikule sünnitusele.

«Jääb rohkem lootust, et ehk aitab meedik minu eest seda tööd teha, aga iga naine saab tegelikult sünnitusel vaid iseennast kõige rohkem aidata,» toonitas ämmaemand, lisades, et ka haiglad püüdlevad haiglasünnituse kodusemaks muutmise poole ning üritavad pigem aparatuuri varju panna.

Reimer rääkis ka sellest, et kui aasta tagasi said ämmaemandad seadusliku õiguse iseseisvalt patsiente vastu võtta ning ise rasedust diagnoosida, jälgida, analüüse määrata ja vajadusel eriarsti juurde saata, siis kodusünnitust praegused seadused ei luba.

See on aga Reimeri sõnul ämmaemanda jaoks ebamõistlik olukord, sest paljud naised soovivad kodus sünnitada ja on ka ämmemandaid, kes neid selle juures siiski abistavad.

Reimer märkis, et kodusünnitus peaks olema seadusega reguleeritud ning ämmaemandad ootavad eraldi juhendeid nii loomuliku sünnituse, riskisünnituse kui ka kodusünnituse kohta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles