Kokka ketšupiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
.
. Foto: Caro / Scanpix.

Ketšup pole sugugi pelgalt vorstikõrvane, see sobib ka igat masti toidu sisse ja teeb tervisele ainult head.


Kui mõni pereliige armastabki pea kõiki roogi maitsestada ketšupiga, pole ses midagi laiduväärset, sest see teeb tervisele ainult head. Eriti veel siis, kui pereliige on meessoost ja keskealine, kuid muidugi võiksid ketšupit julgesti tarvitada ka kõik teised.

Värsked laiapõhjalised meditsiinilised uuringud Soomes, USAs ja Itaalias on tõestanud, et rohkesti tomatiketšupit ning ka muid läbikuumutatud tomatihoidiseid pruukivate inimeste veri sisaldab märgatavalt rohkem lükopeeni kui nende oma, kes söövad tomatit vähe ja peamiselt värskelt.

Lükopeen, mis annab tomatile ka punase värvi, on hinnatud antioksüdant, mida organism ise ei tooda, kuid mille küllaldaselt kõrge tase veres aitab tõhusalt ennetada mitmeid ohtlikke haigusi.

Lükopeeni on üpris rohkesti ka värskes tomatis, kuid kahjuks inimesele raskesti omastataval kujul. Kuumtöötlemine ja purustamine suurendavad omastatavust sedavõrd, et tomatimahlas on kolm, ketšupis aga koguni viis korda rohkem lükopeeni kui värskes viljas.

Sõprust ketšupiga võiks ehk suurendada seegi tõik, et Eesti oma Felixi tomatiketšup saab tänavu 15-aastaseks.

Lükopeen

• Lükopeen aitab ära hoida veresoonte lupjumist ja sellega kaasnevad riske, sh kõrgvererõhktõbe.
• Vähendab kuni kaks korda tõenäosust haigestuda südameinfarkti ja ajuinsulti.
• Pärsib pahaloomuliste kasvajate arenemist; leevendab koormusastmat.
• Ennetab tõhusalt haigestumist seedesüsteemi, sh ka suu- ja söögitoruvähki.
• Meestel vähendab lükopeen märkimisväärselt eesnäärme suurenemist; mõnede allikate kinnitusel pidavat lükopeen tõstma ka meeste viljastamisvõimet.
• Kaitseb silma võrkkesta kollatähni taandarengut, mis on üks peamisi nägemiskaotuse põhjusi arenenud maades.

Ahjuroog riisi ja tuunikalaga

2 dl pikateralist riisi, 100 g külmutatud herneid, peotäis värsket tilli, 1 purk tuunikala õlis, 1 purk sparglit, jahvatatud valget pipart. Ülevalamiseks 1 dl kohvikoort, 1 dl paksu võileivamajoneesi, 1 dl teravamaitselist ketšupit.

Keeda riis soolaga maitsestatud vees pehmeks. Lisa külmunud herned, peenestatud till ning nõrutatud ja pudendatud tuunikala. Tõsta segu madalasse ahjuvormi ning laota peale sparglivarred. Sega koor majoneesi ja ketšupiga ning kalla roa peale. Küpseta ahju alumisel siinil 200 °C juures 20 minutit.

Chili con carne

0,5 kg segahakkliha, 1 sl õli, 2 sibulat, 2 küüslauguküünt, 2 dl vett, 1 tume lihaleemekuubik, 1 purk purustatud tomateid, 1 punane paprika, 1 väike kollane paprika, 1 purk valgeid ube tomatikastmes, 2 dl ketšupit, soola maitse järgi.

Kuumuta lahtinäpitud hakkliha kahe eraldi portsjonina õlis kuni punase värvuse kadumiseni; tõsta iga kord vahukulbiga pannilt ära. Kuumuta peenestatud sibulat ja küüslauku 7-8 minutit.

Kalla juurde vesi, lisa leemekuubik ja tomatihoidis; pane uuesti pannile ka hakkliha. Lase kaane all väikesel kuumusel 20 minutit haududa. Lisa väikesteks tükkideks lõigatud paprikakaunad ja tšillikaste ning hauta veel 30 minutit.

Lisa oad koos leemega ja lase läbi kuumeneda; viimistle maitse. Serveeri tortiljade või takode täitmiseks või lõunaroaks.

Vürtsikas jogurtidipp

200 g paksu maitsestamata jogurtit, 1 sl sidrunimahla, 0,25 tl soola, 2 tl suhkrut, 0,5 tl purustatud musta pipart, 3 sl teravamaitselist ketšupit, 0,5 tl jahvatatud paprikat, 0,5 dl peenestatud murulauku.

Sega koostisained kokku, lase jahedas maitsestuda ja paku kööviljakangide jm kõrvale dippimiseks.

Tuunikalavõie

200 g küüslaugumaitselist toorjuustu, 1 karp tuunikala vees, 3 sl ketšupit, raasuke Cayenne'i pipart, 1 dl paksu maitsestamata jogurtit, 2 sl peenestatud värsket tilli, soola.
Nõruta konserv ja mikserda kokku toasooja toorjuustu ning muude ainetega. Hoia enne kasutamist paar tundi külmas.

Tšilliräimed

1 kg räimefileesid, 0,5 tl soola, 0,5 tl sidrunipipart, 0,5 tl kuivatatud basiilikut. Leemeks 2 dl ketšupit, suur näputäis Cayenne'i pipart, 0,5 dl õli, 2 küüslauguküünt, 1 dl koort.
Lao fileed, nahapool üleval, töölauale laotatud küpsetuspaberi lehele.

Raputa üle soola, sidrunipipra ja basiiliku seguga. Keera rulli nii, et nahk jääb sissepoole. Lao rullid võimalikult tihedalt väikesesse ahjuvormi, siis jääb roog mahlane. Klopi kõik kastmeained omavahel läbi ja tõsta lusikaga rullide peale. Küpseta 200 °C juures 20 minutit.

Punane vorstikaste

2 keskmist sibulat, 1 sl õli + 2 sl vett, 1 tl karrit, 300 g pehmet keeduvorsti, 1 dl vett, 1 dl ketšupit, 200 g hapukoort, soola.

Poolita kooritud sibul pikuti, lõika pooled paari millimeetri paksusteks viiludeks ja näpi poolrõngasteks. Kuumuta sibulat madalal kuumusel õli ja vee segus 5-7 minutit, kuni vesi aurustub. Raputa sibula peale karripulber, tõsta pisut pliidi kuumust ja kuumuta segades 1-2 minutit, et karri maitse, aroom ja värvus esile tuleksid.

Lisa ribadeks lõigatud vorst ja kuumuta segades veel paar minutit. Kalla peale vesi, ketšup ja hapukoor, sega hästi läbi ning hauta madalal kuumusel umbes 5 minutit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles