Agentuuri omanik: modellitöö lubaja tausta tuleks kontrollida

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti vanima modelliagentuuri E.M.A. Model Management omanik Katrin Rannaväli ütles Riiast Milanosse modelliks pürgivate tüdrukute seksiorjadeks saatmist kommenteerides, et ei tea küll Eestis selliseid juhtumeid, kuid soovitab olla ettevaatlik otse tänaval või interneti kaudu ühendust võtvate «agentidega».

Rannaväli ütles kohe, et kui tüdrukutele tulevad tänaval ligi välismaalased, kes tituleerivad ennast mingite välisagentuuride esindajateks või fotograafideks, siis seda ei tasu tõsiselt võtta.

«Mul on pisteliselt tulnud telefonikõnesid lapsevanematelt, kus ema räägib, et Itaaliast mingi agent leidis tüdruku tänavalt ja nüüd helistab non-stop ja tahab tüdrukule võtta piletid Milanosse. Selline jutt, ma ütlen kohe, unustage ära - nii need asjad ei käi,» selgitas ta.

«Kui välisagentuurid käivad Eestis, siis põhimõtteliselt nad käivad agentuurides castingutel või kui juhtub mingi ime, et nad tänaval tõesti näevad sobivat tüdrukut, siis tavaliselt nad suunavad ta oma kohapealse Eesti partneri juurde,» märkis Rannaväli.

Tema kinnitusel ei hakka keegi välisagentuuridest lapsevanematega otse asju ajama, kuna neil endal on palju lihtsam suhelda modelliga läbi kohaliku agentuuri.

«Siis on koha peal inimene, kes hoiab silma peal, et tüdruk on vormis, et näonahk on korras ja millega ta tegeleb; samuti suunab tema kohapealset tegevust ja reisimisi.»

Lisaks tänaval ligiastumisele tuleb Rannaväli sõnul ette ka seda, et tüdruk lisatakse suhtlusportaalis Facebook sõbraks ning hakatakse temaga rääkima, pakkudes ennast tema agendiks. Seda tuleks aga võtta sama skeptiliselt kui tänaval ligi astumist.

«Noored tüdrukud muidugi lähevad hirmsasse vaimustusse, kui Facebookis keegi hakkab kirjutama, et ta on agentuurist ja lubab ilusat tulevikku. Kuid kui tekib väga suur huvi, siis tuleb küsida, mis firma heaks ta töötab, tuleb võtta inimese täisnimi ja võtta ühendust kohaliku agentuuriga, kas või meiega ja me ütleme vastuse kohe, kellega tegemist on,» kinnitas Rannaväli, lisades, et omades modelliäri kogemust aastast 1992, on E.M.A. agentuuril päris palju kontakte, et kontrollida inimeste tausta.

Kuidas aga käivad asjad korralikus modelliagentuuris pärast seda, kui esimene huvi modelitöö vastu on ilmutatud? «Kui me ise leiame tänavalt tüdruku, kes on modellieeldustega, või ta ise tuleb meile siia agentuuri uksest sisse, siis saavad kindlasti tehtud proovipildid, vaatame, kui fotogeeniline ta on,» rääkis Rannaväli.

Sobivuse korral sõlmitakse tüdrukuga esindusleping, kus agentuur ilmutab soovi tüdrukut esindada, tema heaks töötada ja pakkuda teda nii reklaamiklientidele Eestis kui ka väliskoostööpartneritele. Tüdruk omalt poolt annab samuti nõusoleku, alaealise tüdruku korral loomulikult ka vanemad, selgitas agentuuri omanik.

«See on väga lihtne elementaarne leping. Sisuliselt ei kohusta see inimest millekski,» märkis ta, selgitades, et noortel neidudel on tavaliselt kool, trennid ja muud huvialad ning modellitööd ja reisimisi planeeritakse koos perekonnaga seda kõike arvesse võttes.

E.M.A. leping ei näe Rannaväli sõnul ette ka mingeid rahalisi trahve, kuigi ta on kuulnud, et mõnel agentuuril need on. Peamine on agentuuri omaniku sõnul see, et kui modell on andnud oma nõusoleku konkreetseks pildistamiseks, peab tal sellest loobumiseks olema ka mõjuv põhjus.

Rannaväli selgitas, et kindlasti ei ole näiteks aktsepteeritav, kui modell vaid kaks tundi enne kokku lepitud pildistamist teavitab agentuuri, et ei saa tulla, kuna läheb kellegi tuttava tuttava sünnipäevale. See ei ole selgelt mõjuv põhjus ja need asjad räägitakse ka vanematega eelnevalt läbi. Finantsilisi ähvardusi agentuuril Rannaväli sõnul siiski selliste olukordade tarbeks ette nähtud ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles