Mida su keha sulle öelda püüab?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Terapeut ja nõustaja Adoley Odunton kirjutab portaalis itsallaboutwomen.com, et peaksime rohkem kuulama oma keha, mis annab meile üsnagi hästi märku erinevatest probleemidest, mida kipume ignoreerima.

Odunton esitab lugejatele kõigepealt neli küsimust:

  1. Kas ignoreerid väsimust, turgutades end puhkamise asemel kohviga?
  2. Kas tunned, et su keha on teatud inimestega ajaveetmise järel pinges?
  3. Kas teatud keskkonnas viibimine või mingid kindlad tegevused põhjustavad sul peavalusid või muid kehalisi vaevusi?
  4. Kas ohkad sageli?

Oduntoni sõnul annab näiteks ohkamine märku sellest, et oled rahulolematu, et sinu sügavaimad vajadused ei ole teadvustatud - see on sinu enda keha märk sulle.

Kõik ülalkirjeldatud keha reaktsioonid mingitele olukordadele püüavad öelda meile midagi olulist, kuid sageli ei oska me sellele tähelepanu pöörata. Sageli on alles tõsine haigestumine selleks hetkeks, kui hakkame mõtlema, mis on selle põhjuseks. Kuid Odunton soovitab: ära oota, kuni jääd haigeks!

Ta räägib enda kogemusest, kus ühelt saavutuselt teise juurde liikumine ilma oma keha märguandeid kuulamata viis selleni, et tal polnud enam üldse energiat ning nii näole kui kehale tekkisid ootamatult haavandid. Erinevate arstide külastamine andis lõpuks vastuse - diagnoosiks oli haruldane autoimmuunhaigus Behcetsi sündroom.

Arstid ütlesid naisele, et haigus on ravimatu, kuid selle kulgu on võimalik leevendada. Arstid polnud aga Oduntoni sõnul absoluutselt huvitatud sellest, mis selle seisundi tekke esile kutsus - nad tahtsid seda vaid ravimite abil kontrolli all hoida.

Kuid Odunton tahtis teada, miks ta on haigestunud ja kuidas selle põhjusega tegelda. Ta hakkas otsima vastuseid väljaspoolt traditsioonilist meditsiini ning avastas enda jaoks täiesti uue maailma. Ta avastas, et polnud pikalt kuulanud oma keha märguandeid - ta tundis end sageli kehvasti, kuid eiras seda ning kannatas pikalt, enne kui lõpuks arsti juurde läks.

Tänu sellele kogemusele avastas naine, et tema keha on otsekui peenelt häälestatud pill.

«Nii pea, kui söön toitu, mis ei ole tervislik, «ütleb» mu keha mulle seda. Kui olen kellegi läheduses, kellest õhkub negatiivset energiat, tean ma seda kohe. Kui lasen negatiivsetel mõtetel domineerida, mu keha nõrgeneb. Ma tunnen, kuidas mu keha kaotab energiat. See on eksimatu kompass, mis lähendab mind iseendale.»

Odunton soovitab oma keha rohkem kuulata ning astuda selleks neli sammu:

  1. Tee kiire inventuur. Pööra vaikses kohas viibides tähelepanu märguannetele, mida keha sulle saadab, ku mõtled teatud inimestele, keskkondadele või tegevustele.
  2. Otsi väljapääsu pinget tekitavatest olukordadest spirituaalse/emotsionaalse nõustamise ning keha ja meele treeningute, näiteks jooga abil.
  3. Kui sind vaevavad pikema aja jooksul valud ja füüsiline ebamugavustunne, otsi meditsiinilist abi.
  4. Ära maskeeri oma probleeme lühiajaliste lahenduste abil. Küsi endalt, mis muudatused peaksid sa oma elus tegema, et vastata oma keha märguannetele?
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles