Vanemate suhteprobleemid häirivad väikelaste und

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske USA teadlaste uuring näitas, et suhteprobleemide küüsis vaevlevate vanemate lastel on uni sageli häiritud, mis omakorda mõjutab nende aju arengut ja võib põhjustada muid muresid hilisemas elus.

Ajakirjas Child Development avaldatud uuringu raames võeti vaatluse alla 357 adopteeritud last ja nende vanemad. Vanemaid intervjueeriti kõigepealt siis, kui lapsed olid 9 kuud vanad, ning seejärel veel 9 kuud hiljem, kirjutab BBC.

Iga lapsevanem pidi täitma küsimustiku, mis paljastas tema paarisuhte hetkeseisu ja seda mõjutavad stressorid. Samuti küsiti lapsevanematelt, kas lapsel on raskusi magamajäämisega või unega üldse.

Uuringu tulemused näitasid, et vanemate omavahelised probleemid on lapse uneprobleemide suureks riskifaktoriks.

Professor Gordon Harold Leicesteri ülikoolist märkis, et reguleeritud uni on lapse aju ja füüsilise arengu seisukohast väikelapseeas määrava tähtsusega. «Häiritud uni võib mõjutada aju arengut ning tulemuseks võivad olla hilisemad sotsiaalsed, käitumuslikud ja akadeemilised probleemid.»

Kuna uuringus vaadeldi sündides adopteeritud lapsi, välistas see näiteks ärevushäirete geneetilise eelsoodumuse, mis oleks saanud mõjutada nii vanemate suhet kui ka lapse seisundit.

Dr. Jamie Houston Šotimaa Lorn and Islands haiglast rõhutas uudist kommenteerides, et lapsevanemad peavad olema teadlikud end mõjutavatest stressoritest ja püüdma nende mõju oma lastele minimaalsena hoida. Ta lisas, et unehäireid on seostatud paljude käitumisprobleemidega, kaasa arvatud tähelepanu- ja aktiivsushäirega.

Great Ormond Street haigla laste ja täiskasvanute psühhiaater dr. Jon Goldin lisas, et antud uuring toetab kliinilisi tõendeid selle kohta, et väikelapsed tunnetavad kodust emotsionaalset kliimat ja on selle suhtes tundlikud.

«Paljude laste jaoks, nagu ka täiskasvanutel, on öö selline aeg, kus ärevust tekitav võib eriti võimenduda. Antud uuring viitab sellele, et lapsed, kel on suurenenud ärevustase, näiteks ema-isa tülitsemise tõttu, on unehäiretele vastuvõtlikumad ning et see probleem võib aja jooksul süveneda.»

«Paarisuhteprobleemid ja vanematevaheline konflikt võib oluliselt mõjutada lapse heaolu, turvatunnet ja enesehinnangut,» lisas Goldin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles