Muusika ja naermine aitavad alandada vererõhku

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naermine ja meeldiva muusika kuulamine võivad aidata alandada keskealiste meeste ja naiste vererõhunäitajaid, selgus värskest uuringust.
 

Jaapanis asuva Osaka ülikooli teadlased otsustasid välja selgitada, kas naermine ja muusika kuulamine võiksid alandada vererõhku kohe või siis kolme kuu möödudes pärast ühetunnilist sekkumist igal teisel nädalal, vahendab teadus.err.ee.

Uuringugrupis vaadeldi juhuslikult valitud 79 40-74 aasta vanust inimest. 32 neist kuulas muusikat, 30 paigutati naerujooga rühma ja 17 inimesel ei tekitatud mingeid muutusi.

Kolme kuu möödudes selgus, et muusikat kuulanutel oli vererõhk alanenud peaaegu 6 mmHg , naerjatel aga keskmiselt 5 mmHg ulatuses. Kohe pärast sekkumisi mõõdetud näitajad olid vastavates rühmades umbes 6 mmHg ja 7 mmHg madalamad, samas kontrollrühmas ei esinenud mingeid muutusi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles