Kohvi joomine võib aidata ennetada rinnavähki

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uuringu kohaselt võib rohke kohvijoomine aidata vähendada ühte kindlat tüüpi rinnavähki haigestumise riski.

Karolinska instituudi uuringutulemused põhinevad enam kui 6000 naise kogemusel ning selle järgi väheneb rinnavähi risk tervelt kaks korda, kui juua päevas rohkem kui viis tassi kohvi, kirjutab BBC.

Täpsemalt peaks kohvi joomine vähendama just rinnavähi agressiivse vormi, östrogeenretseptor-negatiivse rinnavähi riski. Selline vähivorm diagnoositakse umbes ühel juhul neljast rinnavähijuhust ning see tähendab, et haigus ei allu tablettravile ja nõuab intensiivset kemoteraapiat.

Uuringu raames küsitleti menopausijärgses eas naisi, kelle seas oli nii rinnavähki haigestunuid kui ka terveid, erinevate elustiilifaktorite ning kohvi tarbimise kohta. Tulemused näitasid, et suurema kohvitarbimise ja madalama rinnavähiriski vahel oli tugev seos.

Siiski pole teadlastel praegu veel aimugi, millest täpsemalt kohvi positiivne mõju tuleneb. Lisaks ei saa selle uuringu puhul olla kuigi kindel selles, kui usaldusväärselt naised oma tarbitud kohvikogustest teada andsid; samuti pole teada, millist kohvi (espressot, cappuccinot, kofeiinivaba vms)nad  tarbisid.

Kuni teadlased seda kõike täpsemalt uurivad, soovitab uuringu läbiviija professor Per Hall naistel kohvikoguste suurendamisega oodata, kuna liigsel kohvitarbimisel võib olla ka kõrvalmõjusid.

Yinka Ebo Suurbritannia vähiuuringute keskusest ütles, et uuring ei paku kindlaid tõendeid selle kohta, et rohke kohvijoomine aitaks vähendada rinnavähki haigestumist.

Küll on aga tõendeid selle kohta, et füüsiliselt aktiivsetel naistel, kes ei tarbi üldse või tarbivad vähe alkoholi ning hoiavad menopausi järel tervislikku kehakaalu, on risk haigestuda rinnavähki teistest väiksem.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles