Kas ilma valuta sünnitamine on võimalik?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Fertilitase ämmaemand Katrin Bürkland möödab, et sünnitusega tavaliselt kaasneb valu, kuid see ei pea olema kõikehaarav - tõsi on ka see, et hirm tihti võimendab valu ja pärsib sünnitustegevust, kirjutab ajakiri Pere ja Kodu.

Bürkland selgitas, et kuigi valu on loomulik osa sünnitusest, sest tuhudeta ei saa laps ilmale tulla, on inimeste valu suurus ja valutaluvus erinev ning kui naine ütleb, et tema jaoks on valu talumatu, tuleb seda aktsepteerida.

«Tavaline on ka see, et mida suurem hirm, seda suurem valu. Kindlasti mängib rolli naise enesekindlus ja usk, et ta saab hakkama,» ütles Bürkland.

Kuid mida on võimalik valu leevendamiseks teha? Ämmaemanda sõnul vahetatakse valude leevendamiseks algul asendeid, liigutakse ja hingatakse sügavalt; samuti aitab hästi duši all ja vannis olek. Praegu on uudne ka sünnitusabigeel, mis aitab kudedel venida ning mis pannakse tupe seinale - kui laps hakkab allapoole tulema, on tänu geelile hõõrdejõud väiksem ja traumade oht pisem.

«Tavaliselt alustame leebematest meditsiinilistest valuvaigistitest, näiteks naerugaasi sissehingamisest või lihastesse tehtud valuvaigistavast süstist. Vastavalt vajadusele saame pakkuda tugevamaid meetodeid, nagu valuvaigistavat süsti emakakaela või selga (epiduraalanalgeesia),» rääkis Bürkland, lisades, et sünnituse lõpus ei saa enam valuvaigisteid kasutada, sest need võivad sündi takistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles