Kaido Pajumaa: mõtle end õnnelikuks!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sisekosmos.ee

Kolumnist ja koolitaja Kaido Pajumaa arutles uues ajakirjas Psühholoogia Sinule, kuidas mõtteviisi muutes end õnnelikumana tunda.
 

Mõtle end õnnelikuks!

Kõik inimesed tahavad olla õnnelikud. Nad soovivad elada oma unistuste elu, hommikul ärgata ning minna naeratades vastu algavale päevale. Miks nad seda siis ei tee?

Kuidas me õnne defineerime?

Tavapärane arusaam õnnest on 100 protsenti tingimuslik – et õnnelik olla, peaksime kõik oma unistused täide viima. Kui sa aga vaatad hetkeks enda elu, siis missugune on sinu aus ja objektiivne vastus küsimusele, kas on võimalik, et sa lähima viie aasta jooksul kõik oma unistused täide viid? Kui sinu vastus on «ei», kas see tähendab siis, et sa ei saagi õnnelik olla?

Kõikide inimeste elus on iga päev midagi, mis neid ärritab. Olgu selleks siis virisev elukaaslane või närvidele käiv töökaaslane. Meie unistus on sama – me soovime, et nende juures midagi muutuks. Me tahame, et inimesed meie ümber muutuksid; seadused muutuksid; isegi ilm muutuks. Kuni seda ei juhtu, ei leia me ühtegi põhjust õnnelik olla.

Sellisel viisil õnnele lähenedes saame aru, et meil ei olegi võimalik kunagi õnnelikuks saada. Kuni meie õnn sõltub soovide täideminekust, on täiesti lootusetu rõõmu kogeda, sest meie elus ei saabu iial hetke, kus me enam midagi ei tahaks.

Isegi, kui saame kõik, mida ihaldame; inimese, keda armastame ning ilma, mida jumaldame, suudab meie teadvus uusi asju välja mõelda. Meie teadvus tahab kogu aeg veel ja veel.

Kas väljapääs on olemas?

Me ei näe sellisest olukorrast väljapääsu, sest me ei võta hetkekski tempot maha. Meid on lapsest saadik programmeeritud rohkem tahtma ning tähelepanu ainult oma tulevastele eesmärkidele pöörama, mistõttu ei ole me kordagi endalt küsinud: «Miks ma seda tahan? Kuidas ma võiksin enne soovide täideminekut kas või killukese rõõmu tunda?»

Pääsetee on selles, kui teadvustame endale, et me oleme natukene «hullud», kui loodame kõik oma tahtmised saada. Lõpuks taipame, et õnn ei sõltugi sellest.

Loe pikemalt ajakirjast Psühholoogia Sinule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles