Tõde või vale: 20 levinud müüti rasedusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedusega kaasneb mitmeid eksitavaid müüte.
Rasedusega kaasneb mitmeid eksitavaid müüte. Foto: SCANPIX

Uue inimolendi arenemine emaüsas toimub üsna omasoodu ja tulevane ema ei pea sellele isegi kuigi palju mõtlema – see aga ei tähenda, et naised raseduse pärast ei närveeriks.

Sestap otsustasid kolm California ämmaemandat-günekoloogi – väsinud öistest kõnedest paanikas rasedatelt naistelt, kes sõid toorest liha või ärkasid avastades, et magavad selili – kirjutada abistava raamatu rasedusest ja sünnitusest, vahendas Time.com.

Yvonne Bohn, Allison Hill ja Alane Park nõustusid rääkima kõige levinumatest lapse kandmisega seotud müütidest, millest mõningaid propageerivad ka populaarsed ja hinnatud raamatud rasedusest.

Müüt 1. Kakaovõi aitab venitusarme vältida. Vale.
Kakaovõi kasutamine muudab naise naha tegelikult tundlikumaks ja mõnel inimesel tekib sellest allergiline reaktsioon. Dr Park ravis kord üht naist, kelle rindu ümbritsesid tema juurde tulles heledad roosad rõngad. Arst ei suutnud välja nuputada, millest need tekkinud olid, kuni patsient tunnistas kakaovõi kasutamist, et büsti pringina hoida.

Müüt 2. Esimesel ja viimasel trimestril ei tohi lennata. Jälle vale.
Võid lennata mil iganes soovid. Mõned lennuliinid ei lase sind viimasel trimestril lennukile, kuid sel on rohkem pistmist hirmuga, et hakkad sünnitama ja lennukil tuleb maanduda või et rikud istmepolstri.

Müüt 3. Raseduse ajal hoia enda kassist eemale. Vale.
Siiski ei tohiks sel perioodil toksoplasmoosi riski tõttu kassi liivakasti puhastada. Ja pealegi, sinus kasvab teine inimene – kas sa pead kõik ise ära tegema?

Müüt 4. Last oodates ei tohiks suitsulõhet süüa. Vale.
Lõhe on tulevastele emadele kasulik – see sisaldab omega-3 rasvhappeid nagu DHA, millel on uuringute kohaselt rasedatele naistele ja nende lootele mitmeid kasulikke mõjusid.

Müüt 5. Sa ei tohi süüa sušit. Vale.
Suši on lubatud, välja arvatud juhul, kui selle valmistamiseks on kasutatud makrelli, haikala või mõõkkala. Ning ära liialda tuunikalaga – luba endale kõige rohkem 350 grammi (see teeb umbes kaks makirulli) nädalas.

Müüt 6. Hot dogidest tuleb loobuda. Vale.
Hot doge võib süüa küll, kuni need on hästi küpsetatud.

Müüt 7. Rasedatel tuleks poleeritud mööblist eemale hoida. Väga vale.
Dr. Bohnil oli kunagi patsient, kes kartis enda diivanile istuda, sest seda oli poleeritud...

Müüt 8. Juuste värvimine on beebile kahjulik. Ikka vale.

Müüdid 9, 10 ja 11. Raseduse ajal ei või seksida / käsi üle pea tõsta / varbaid puudutada. Vale puha (ja veidi veider), kui just mingi haigusseisundiga tegemist ei ole ja arst sind nende tegevuste eest ei hoiata.

Müüt 12. Rasedana ei tohiks võtta kuuma vanni. Tõde.
Peaksid vältima sauna, mullivanni ja kõike muud, mis võiks su kehatemperatuuri liialt tõsta.

Müüt 13. Sa ei tohiks last oodates kohvi juua. Vale.
Ära liiale mine, kuid tassike kohvi päevas ei tee beebile halba.

Müüt 14. Raseduse ajal peaksid vältima alkoholi. Tõde.
Üldiselt soovitavad arstid rasedatel naistel karskena püsida. Samas väidab vähemalt üks suur Briti uuring, et kaks jooki nädalas ei pruugi raseduse ajal kahju teha.

Müüt 15. Rasedad naised peaksid magama vasakul küljel. Vale.
See saaks üsna keeruline olema – maga lihtsalt nii, kuis saad. Autorite sõnul on ka hoiatus, et lapseootel naisel peaksid vältima selili magamist, jama jutt.

Müüt 16. Beebi asend emaüsas ennustab lapse sugu. Vale.
Väliste tunnuste järgi lihtsalt ei ole võimalik kindlaks teha, kas sünnib poiss või tüdruk. Samas, kui ka proovid, on tõenäosus, et paned täppi, 50 protsenti.

Müüt 17. Jalutamine aitab sünnitusel kiiremini kulgeda. Vale.
See võib küll su enesetunnet parandada, kuid ükski tegevus ei kutsu sünnitust esile.

Müüt 18. Rasedad naised peaksid sööma kahe eest. Mitte päris. Vale.
Lapseootel olles vajad vaid 300 lisakalorit päevas. Kui sa aga kahe eest sööd, siis sünnib sul suurem beebi, mis tuletab meelde veel üht legendi...

Müüt 19. Suurem beebi – parem beebi. Vale.
Vastsündinu keskmine kaal on umbes 3,5 kg. Beebid, kes kaaluvad sellest tunduvalt rohkem, peavad hilisemas elus suurema tõenäosusega diabeedi või ülekaalulisusega rinda pistma.

Müüt 20. Tumeda õlle joomine soodustab rinnapiima teket. Vale.
See võib ema lõõgastada, mis küll aitab piima vähesuse vastu, kuid paljalt õllel sellist toimet ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles