Pilkupüüdvad potid-pannid, klaasid-kannud

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Retrohõnguline
 termoskann: tõeline suvetoode, milles külm jook püsib külmana ja kuum kuumana. Taani firma Rosendahl kannu soovitatav müügihind 59 eurot.
Retrohõnguline termoskann: tõeline suvetoode, milles külm jook püsib külmana ja kuum kuumana. Taani firma Rosendahl kannu soovitatav müügihind 59 eurot. Foto: Peeter Langovits

Igal aastal kavandatud sadadest argianumatest vaid kõige otstarbekamatel ja omanäolisematel õnnestub pälvida nii kasutajate poolehoid kui ka koht disainiajaloos.

Homme on emadepäev ja sel puhul koguneb pere ilusasti kaetud ja kevadlilledega ehitud pidulaua ümber. Igas kodus on omad kombed, aga kindlasti kraamitakse esiemade auks kappidest välja uhkemad lauanõud alates Langebrauni serviisidest ja Lorupi kristallist. Kui Nõukogude ajal olid kõik nõudepoed ühte nägu, siis nüüd on võimalik valida lihtsama kraami asjade ja tippdisaini vahel. Praegu on väga hinnatud meie põhjanaabrite Iittala vabriku toodang.

Lisaks Soome disainiklassikutele Aino Aaltole, Kaj Franckile, Tapio Wirkkalale, Oiva Toikkale, Timo Sarpanevale on Iittalale anumaid ja köögiriistu kavandanud austerlane Alfredo Häberli, itaallane Antonio Citterio, rootslane Björn Dahlst­röm jt.

Tänapäeval on kõikjal maailmas armastatud 1921. aastal metallist lauanõude valmistamisega tegelevast perefirmast alguse saanud Alessi lustakad igapäeva-esemed.

Nõudedisain on paelunud ka selliseid disainigurusid nagu Paola Navone (kes näiteks kavandas serviisi Saksa portselanivabrikule Reichenbach), Patricia Urquiola (kelle Rosenthalile tehtud veiniklaasid ja serviis «Landscape» said kohe maailmakuulsaks), Philippe Starck (kes on ainuüksi Alessile kavandanud lisaks kuulsale sidrunipressile kulpidest kateldeni), britt Jasper Morrison jt.

Suurtes anumavabrikutes-tehastes ragistavad asjatundjad päevast päeva ajusid, et disainida esemeid, mis aitavad parandada inimeste elukvaliteeti, töötavad hästi, on ilusad ja seejuures ka hinnalt kättesaadavad. Kui kombineerida tasemel massitiraažitooteid kas või ühe tõelise disainiasjaga, saabki teistmoodi komplekti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles