Kogu maailma pidu kosmosest sõjatandrini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Miljonid televaatajad, 54 000 eurot maksnud tort, tuhanded tunnid ettevalmistust, 1900 külalist, mitukümmend aresti ja kaks närvilist suudlust jäävad meenutama uue tiitliga Cambridge´i hertsogi Williami ja hertsoginna Catherine´i suurpulmi, mida tähistati igas maailma nurgas ja isegi kaugemal.
 

Sajandi uhkeimaks pulmaks ristitud suursündmus meenutas kohati mõne pop-kuulsuse kontserti, kuna andunuimad fännid saabusid Londoni tänavatele juba eelmisel õhtul või varemgi. Öist külma trotsiti telkides ööbides, julgemad aga istusid kaasavõetud toolidel, et garanteerida endale parim koht kuningliku pulma jälgimiseks.

Magamine võis olla suur viga, kuna seda kasutasid ära teised huvilised ja krabasid endale parema positsiooni. Paljud olid end tähtsa päeva puhul maskeerinud kuningliku pere liikmeteks, kandes parukaid, kübaraid ja uhkeid riideid.

Lehvivate lippude ja särasilmsete fännide kõrval oli suursündmusel ka tumedam külg, mis televaatajate eest peitu jäi. Nimelt ähvardasid mitmed anarhistid kuningliku pulma ära rikkuda. Selle ja muu ohtliku vältimise eest kandsid Briti viimase aja suurima julgeolekuoperatsiooni käigus hoolt viis tuhat korrakaitsjat.

Pärast anarhistide kogunemisi tugevdati turvameetmeid veelgi, mistõttu politseil oli õigus peatada ja läbi otsida kõiki neile kahtlasena tunduvaid inimesi ning nõuda maskide äravõtmist. Politsei arreteeris ohutuse huvides mitukümmend inimest ning enim tähelepanu nõudis ühe noormehe vahistamine päev enne pulmi.

End anarhistiks nimetav mees olevat plaaninud pulmapäeval ruuporiga iroonilisi kommentaare karjuda. Arreteeritu lähedased olid vihased, kuna nende sõnul meenutab politsei käitumine Hiina ranget režiimi.

Kätepesu iga poole tunni tagant

Suurimaks saladuseks ja pinget üles kruvivaks aspektiks oli pruutkleit. Kuni viimaste sekunditeni enne Kate´i autosse istumist sosistati ja ennustati, kelle valis pruut kleidi disaineriks. Õnneks võib vastne Cambridge´i hertsoginna rahulikult hingata, kuna kriitikud ja moegurud on tema valikuga igati rahul.

Enamgi veel, andeka ja paljutõotava moedisaineri Sarah Burtoni lihtsat, aga samas suurejoonelist kleiti kutsutakse lausa Briti moe võidukäiguks. Burton töötas 12 aastat endalt elu võtnud moegeeniuse Alexander McQueeni kõrval ning omandas temalt olulisimad nipid, mida nüüd romantilise meele ja meisterliku käsitööga oskuslikult kombineerib.

Sadade käsitsi valmistatud detailidega pruutkleidi õmblemine oli pikk vaevanõudev ja kindla graafikuga protsess, kuna õmblejad pidid iga 30 minuti tagant oma käsi pesema, et riie ei määrduks ning nende nõelu vahetati pärast kolmetunnist kasutust.

Teine oluline detail pruudi riietuses oli kuninganna Elizabeth II laenatud 1936. aastal valmistatud tiaara, mille kinkis kuningannale 18. sünnipäevaks tema ema. Olulisi sõnumeid tulvil pruutkimbul oli jutustada oma lugu. Shane Connelly disainitud buketis olid õnne tähistav maikelluke, julgust ja vaprust sümboliseeriv habenelk, armu püsivust kinnitav hüatsint, truuduse, sõpruse ja kiindumuse väljendaja luuderohi ning armastuse ja abielu sümbol mirt.

Peale emotsionaalse vande andmise ootasid miljonid televaatajad päeva teist kõrghetke – pruutpaari suudlust Buckinghami palee rõdul. Traditsioonilise ühe suudluse asemel pakkusid Kate ja punases Iiri kaardiväe vormis William rahvale kaks põgusat, pisut närvilist, aga tundeküllast suudlust.

Pärast kohustuslikku rõduvisiiti nautisid 650 külalist kuninganna Elizabeth II korraldatud pidulikku vastuvõttu. Hiljem toimus prints Charlesi võõrustatud õhtusöök 300 pruutpaarile olulisemale inimesele. Seal võisid külalised peale ülinaljakat prints Harry kõnet kuulda ka isa-poja narritavat kõnepidamist: kui prints Charles ei saanud mainimata jätta poja kiilanevat pealage, siis William tuletas isale meelde tema suurenevat vööümbermõõtu.

Meedia pilkude eest varjatud õhtune koosviibimine ööklubiks muudetud palees kestis varaste hommikutundideni ning lõppes 20-sekundilise ilutulestikuga. Kui õhtusöögi pearoaks pakuti külalistele lambafileed, siis prints Harry olevat soovinud peo hilisemateks tundideks peekoni- ja vorstivõileibu.

Pidu lahinguväljal ja kokalehtedelt ennustamine

Briti kuninglikud pulmad muutusid miljonite televaatajatega suursündmuseks üle kogu maailma. Nii jõudis pulmapalavik isegi sõjatandrile ning kosmosesse. Mitmed Afganistanis teenivad sõdurid jälgisid kuninglikke pulmi kohviku telerist.

Pulmalisi pidasid meeles ka Rahvusvahelise Kosmosejaama astronaudid, kes läkitasid kaugelt uhke tervitussõnumi. Iisraelis aga tähistasid suurpäeva ligi 1000 poliitikut ja kuulsust koos Suurbritannia suursaadikuga, Hongkongi McDonaldsi kiirtoidurestoran pakkus spetsiaalseid pulmapeoeineid ning Nepalis pühendati noorpaarile mitu kohalikku tantsu.

USAs aga otsustasid kolm paari end kuningliku pulma ajal laulatada lasta. Suurema tähelepanu kogumiseks otsustasid noored seda teha keset New Yorki, Times Square´il, taustaks suurel ekraanil tuhandete kilomeetrite kaugusel toimuv suursündmus Londonis.

Õnnelike paaride tuju ei rikkunud isegi üürike kümme minutit kestnud tseremoonia ning ajavahe tõttu varajane kellaaeg. Lisaks pakkusid hotellid ja restoranid eri paigus üle kogu maailma spetsiaalselt pulmade auks hõrgutisi Briti köögist.

Vilgas tegevus käis ka internetiväljades. Pidevad postitused moodsate suhtlusvõrgustike Twitteri ja Facebooki kaudu ning kuninglike pulmade jälgimine mobiiliekraanilt olid tol päeval populaarsed alternatiivid telerile. Nii suurenes veebiliiklus pulmade kõrghetkel lausa 39 protsendi võrra. Boliivias aga paluti mitmetel selgeltnägijatel ette aimata noorpaari tulevikku.

Kokalehtedelt ennustati Kate´ile ja Williamile mõningaid lahkarvamusi, rahva tugevat poolehoidu ja kaht last. Ilma kohvipaksu või seapõrnatagi on teada, mis ootab noorpaari lähitulevikus.

Kuigi krahv ja krahvinna soovivad elada võimalikult tavalist elu ning ei soovi oma elamisse ka arvukat teenijaskonda, ei saa nad tunda täielikku privaatsust ja tavainimeste tegemisi. Nii ootab noori armastajaid rida kohustusi, näiteks osalemine iga-aastasel heategevuslikul galaüritusel või visiit Kanadasse.

Kuninglik pulm arvudes

735 miljonit eurot teenisid Briti kaupmehed kasumit

22,5 miljonit eurot kulus julgeolekule

3 miljonit eurot Londoni kaunistamisele, otseülekannet edastavatele suurtele ekraanidele, rahvale jagatud lippudele

1 miljon eurot Londoni korrastamisele pärast pulmi 

545 600 eurot Londoni olulisemate paikade haljastuse korrastamiseks 

405 910 eurot kuninganna Elizabeth II korraldatud vastuvõtuks (10 000 suupistet, 54 000 eurot maksnud pulmatort, 45 000 eurot šampanjale)

100 000 eurot prints Charlesi korraldatud pidulikule õhtusöögile

60 000 eurot Westminster Abbey kaunistamisele 

40 000 eurot pulmakutsetele

17 000 eurot pruudi kõrvarõngastele

2400 eurot pruudi, pruudi õe ja ema soengutele

590 eurot maksis Londoni linnapea Boris Johnsoni kingitud tandemjalgratas 

40 eurot annetas iga minister Williami ja Kate´i kingikontole 

34 eurot maksis peaminister David Cameroni kingitud fotoraamat Anglesey saarest 
23 miljonit Britti otsustasid kuninglikke pulmi mitte vaadata, 3,5 miljonit kasutas vaba päeva puhkusele sõitmiseks

237 Twitteri postitust sekundis ilmus pulmade kõrghetkel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles