Toidumüüdid ja tegelikkus: kas kolesterool on ohtlik?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Terviseajakiri Üks lahkas aprilli/mainumbris arst, toitumisterapeut ja psühholoog ning Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni president Annely Sootsi abil erinevaid toidumüüte.

Kolesterool on veres ringlev vahajas aine, mida toodab ja lagundab maks. Seda on vaja hormoonide, sapi ja D-vitamiini valmistamiseks, samuti rakumembraanides.

HDL-kolesterooli peetakse heaks, sest see transpordib kudedest kolesterooli maksa. LDL-kolesterooli aga halvaks, sest see viib rasvad rakkudesse.

LDLi kõrget taset seostatakse südametõbedega, ka arvatakse, et see moodustab arterite seintele paksendeid, mis toovad kaasa seinte kõvastumise e ateroskleroosi.

Kuidas on aga lugu tegelikult? Paksendite põhjuseks polegi mitte kolesterool, vaid... arterite seinad ise. Kahjustuse korral plaasterdab kolesteroolist, kaltsiumist ja fibriinist paksend arteri seina hoopis kinni, enne kui see lekkima hakkab.

Arterite kahjustusi tekitab aga aminohape homotsüsteiin, mis tõstab südameinfarkti, insuldi ja ka vähi, Altzheimeri tõve ning diabeedi ohtu.

Selle alandamiseks söö herneid, ube, sojat, brokolit, lehtsalatit, köögivilju, täisteraviljatooteid, seemneid-pähkleid, muna, jogurtit, kodujuustu. Lihale eelista kala, vali külmpressiõlid ning pea piiri musta tee, kohvi ja alkoholiga. Südamele on hea üks küüslauguküüs päevas, maksale kevadine võilillekuur.

Annely Soots: Kardetakse ja määratakse tõesti vaid kolesterooli, kuid kolesteroolist ohtlikumateks südamehaiguste riskifaktoriteks võib pidada transrasvhappeid ja homotsüsteiini, mis on tugevad veresoonte kahjustajad.

Hea on see, et mõlemad on toitumisega korrigeeritavad. Sageli inimesed rõõmustavad, kui saavad oma kolesteroolitaseme madalaks, kuid kuna tegemist on keeruliste valgu-rasva kompleksidega, toob nende liigne langetamine kaasa palju probleeme – nt depressiooni ja teisi psüühikahäireid.

Kui kolesterooli langetatakse ravimitega, peab kindlasti lisaks tarbima Q-vitamiini, sest koos kolesterooliga langetavad ravimid ka selle taset. Kudedes tekib puudus kehale vajalikest rasvadest ja rasvlahustuvatest vitamiinidest. Hoiduge ka kolesteroolivabast margariinist, sest see sisaldab transrasvhappeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles