Arst: ei tasu häbeneda soliidses eas daamidele HIV-testi teha

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Eile Tallinnas toimunud naiste HIV foorumil tuli jutuks, et tänapäeval pole enam sugugi välistatud, et HI-viirusesse nakatub ka mõni eakas naisterahvas.
 

Lääne-Tallinna keskhaigla infektsionist Kersti Kink pani teistele arstidele südamele, et ei tasu häbeneda soliidses eas daamidele HIV-testi teha, sest kõike võib ette tulla.

Professor Margaret Johnson Londoni Royal Free Hospital nimelisest haiglast selgitas lisaks, miks on eakamad naised ehk isegi rohkem ohus. Esiteks kasutatakse vanemas eas harvemini kondoomi ning kiputakse ka noortest vähem turvaseksi arutama. Samuti võivad eakamatel naistel olla kehvemad teadmised HIV ennetamisest, sest nende noorusajal veel sellest ei räägitud.

Kuid lisaks on ka puhtfüsioloogilisi põhjuseid - tupeseinad muutuvad õhemaks ja võivad kergemini vahekorra ajal rebeneda, samuti eritub neil vähem libestavat eritist, mis kõik kergendab viiruse pääsemist organismi. Ka kõrgenenud R5+CD4+ T lümfotsüütide tase emakakaelas menopausijärgses eas võib suurendada HI-viirusesse nakatumise riski.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles