HIV-positiivsed naised peavad kasutama rasedusest hoidumiseks topeltkaitset

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Professor Margaret Johnson Londoni Royal Free Hospital nimelisest haiglast rääkis naiste HIV foorumil, et antiretroviirusravi saavad HIV-positiivsed naised peavad rasedusest hoidumiseks ja nakkuse edasikandmise riski vähendamiseks kasutama topeltkaitset.
 

Ta rõhutas, et HIV-positiivsed naised tahavad nagu teisedki naised ise valida, millal last saada, kuid peavad olema eriti ettevaatlikud, kuna antiretroviirusravimid võivad nõrgestada hormonaalse rasestumisvastase vahendi toimet.

Johnson tõi välja, et kui pool kõikidest suukaudseid rasestumisvastaseid vahendeid kasutavatest naistest kasutaks lisaks ka kondoomi, õnnestuks ära hoida hinnanguliselt 40 protsenti soovimatutest rasedustest.

Kui antiretroviirusravi saav naine peaks vajama levonorgestreeli sisaldavaid hädaabi- ehk SOS-pille, tuleb tal Johnsoni sõnul võtta tavapärasega võrreldes topeltannus ehk 2 x 1,5 milligrammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles