Miks on naised HIV-nakkusele vastuvõtlikumad?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti HIV-positiivsete võrgustiku esindaja Jekaterina Voinova rääkis täna Tallinnas toimunud naiste HIV foorumil, et oma bioloogiliste iseärasuste ning ka mitmete tugevalt juurdunud sotsiaalsete skeemide tõttu on naised meestega võrreldes HIV-nakkusest rohkem ohustatud.

Bioloogilisi iseärasusi, mis teevad naised HIV-nakkuse suhtes vastuvõtlikumaks, selgitas täpsemalt professor Margaret Johnson Londoni Royal Free Hospital nimelisest haiglast. Tema sõnul on esiteks naiste suguorganite kudede üldpind suurem kui meestel ning seejuures on tegemist õrnade kudedega, mis võivad vahekorra ajal kergesti rebeneda, igasuguste rebendite ja haavandite kaudu pääseb aga viirus kergesti organismi.

Lisaks on vahekorra ajal mehe seemnevedelikul otsene kontakt tupe ja emakakaela limaskestaga, samuti eraldub seemnevedelikku suuremas koguses ning suurema viirusesisaldusega kui seda on naise eritised.

Voinova sõnul on naiste suurem ohustatus seotud ka patriarhaalse ühiskonnakorraldusega, mis eeldab meeste domineerimist, ning topeltstandarditega - naiselt nõutakse truudust ja kõlbelist käitumist, samas kui meeste kõrvalhüpetele vaadatakse läbi sõrmede.

Lisaks on naised Voinova sõnul haavatavamad prostitutsiooni tõttu ning sotsiaalse kaitsetuse tõttu raseduse ja sünnituse ning näiteks haigete pereliikmete eest hoolitsemisega seotud ajutise töövõimetuse ajal. Oma osa on ka naiste majanduslikul ja emotsionaalsel sõltuvusel mehest, hirmul üksijäämise ja sellega seotud sotsiaalse tõrjutuse ees.

Professor Johnson märkis samuti, et aastast 1990 on naiste osakaal HIV-positiivsete seas üle maailma kasvanud ning 2007. aasta andmetel ulatus see juba 50 protsendini.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) 2006. aasta andmete järgi nakatuvad Euroopa naised HIVi eelkõige heteroseksuaalse kontakti kaudu ning kõige kõrgem sellisel viisil nakatumise osakaal (72,1 protsenti) oli Lääne-Euroopa naiste seas. Kesk-Euroopas oli vastavaks näitajaks 52,8 ja Ida-Euroopas vaid 35,4 protsenti. Viimasel juhul polnud suurema osa uute nakatumise juhtude puhul nakatumise viis teada, ligi viiendik juhtudest oli aga seotud narkootikumide süstimisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles