Anoreksia kujunemine on seotud sünnikuuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anoreksiale on iseloomulik äärmuslike meetoditega kehakaalu alandamine.
Anoreksiale on iseloomulik äärmuslike meetoditega kehakaalu alandamine. Foto: SCANPIX

Teadlaste väitel on kevadel sündinud lastel veidi suurem oht anoreksia – söömishäire, millele on iseloomulik äärmuslike meetoditega kehakaalu alandamine – kujunemiseks, kui neil, kes on sündinud sügisel.

Uuringu kohaselt võib selles vastutavaks pidada temperatuuri, päikesevalgust, nakkuseid või ema toitumist, vahendas BBC. Teiste akadeemikute hinnangul on efekt aga väike ja söömishäirel on palju erinevaid põhjuseid.

Teadlased analüüsisid nelja varasema uuringu andmeid ning leidsid, et anoreksiat põdevate inimeste sünniaeg langes kõige rohkem märtsi- ja juunikuu vahelisele perioodile – iga seitsme ootuspärase anoreksia juhtumi kohta oli neid kaheksa. Samas esines oodatust vähem juhtumeid septembris ja oktoobris sündinud inimeste seas.

Raporti autori dr Lahiru Handunnetthi sõnul on mitmed varasemad uuringud näidanud, et vaimsed haigused – näiteks skisofreenia, bipolaarne meeleoluhäire ja depressioon – on tavalisemad nende seas, kes on sündinud kevadel, mistõttu ei tulnud avastus anoreksia kohta ehk üllatavana.

Samas tõestas antud uuring vaid seost anoreksia ja sünniaja vahel. Järgnevalt tuleb Handunnetthi sõnul välja selgitada, mis tegurid inimesi ohtu seavad. Uuringus esitleti tugevate kandidaatidena sellised faktorid nagu muutused temperatuuris, kokkupuude päikesevalgusega ja D-vitamiini tase, ema rasedusaegne toitumine ja infektsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles