Kas võim paneb inimesed petma?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõige tuntum kõrvalehüppega vahele jäänud poliitik on ilmselt USA ekspresident Bill Clinton, kuid selliseid näiteid võiks tuua veel. Värske uuringu kohaselt võib nende truudusetuse põhjuseks olla suuresti võim.

Madalmaades asuva Tilburgi ülikooli kaasprofessor Joris Lammers ütles uuringu autorina, et mida rohkem võimu inimesel on, seda suurem on kõrvalehüppe tõenäosus, vahendas Time.com.

Uuring analüüsis Hollandi majandusajakirja lugejate seas läbi viidud internetiküsitluse tulemusi – 1561 vastanust oli 58 madalal ametikohal, 22 protsendil oli mõningaid juhikohustusi, 14 protsenti töötasid keskastme juhina ja 6 protsenti osalenutest täitsid tegevjuhi kohustusi.

Mida kõrgemal positsioonil oli inimene, seda suurema tõenäosusega tunnistas ta partneri petmist või kavatsust tulevikus truudust murda – olenema sellest, kas vastajaks oli mees või naine.

Kalduvus truudusetusele ei olnud aga seotud selliste teguritega nagu sagedased komandeeringud või riskialtim iseloom. Pigem nähti põhjust enesekindluses – mida rohkem võimu, seda enesekindlam oli inimene.

Lammersi sõnul viib suurem võim tundeni, et sul on võimalik saada kõik, mida tahad ja peaksid selle nimel rohkem riskima. Võimu moraalselt laostav mõju ei ilmne vaid truudusetuses romantilistes suhetes, vaid ka kalduvuses tööl eetilistest piiridest üle astuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles