Kuidas vabaneda tselluliidist?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tselluliidi vastu aitab hästi ujumine.
Tselluliidi vastu aitab hästi ujumine. Foto: SCANPIX

Kesklinna LPG salongi endermoloog Reet Puksi sõnul tekib tselluliit enamasti just naistel ja on pärilik. Et paljud ihkavad kaunist nahka, rääkis ta peamistest võimalustest, kuidas tselluliiti ennetada või sellest vabaneda.

Puksi sõnul soodustavad tselluliidi teket kaks paratamatut tegurit: esiteks naissugu, kuna probleemi ilmnemises võib vastutavaks pidada just naissuguhormoone, ja teiseks pärilikkus. «Kui emal on tõsine tselluliidiprobleem, siis on oodata, et tütrel tekib tselluliit juba teismeeas.»

Kehapiirkonnad, kuhu tselluliit kõige sagedamini koguneb, on reie väliskülg, tuhara alaosa ning ka põlv, märkis Puks. «Mis tuleb inimestele tihti üllatusena, on see, et neil on sääre peal tselluliiti,» viitas ta, et probleem ilmneb mõnikord muljal, kui võiks eeldada.

Seda mõjutab endermoloogi kinnitusel taaskord pärilikkus: «Natuke sõltub küll sellest, mida me teeme – kas me istume palju, kumma külje peal magame, aga suures osas on tselluliidi lokalisatsioon geneetiliselt määratud.»

Seega võime oma tegevusega ka ise «apelsinikoorenahka» soodustada – näiteks, magades enamasti vasakul küljel või istudes alatasa jalg üle kindla põlve, on selge, et rohkem tekib tselluliiti kehapoolele, millele toetume.

Ennetus läbi toitumise ja treeningu

Puks kordas juba tuntud tõde, et tervislik toitumine ja füüsiline aktiivsus on tähtsaimad, mida saab tselluliidi ennetamiseks ise ära teha. Eriti tõhusalt pidavat mõjuma ujumine, kuna treeningule lisaks masseerib vesi naha aluskude. Kasulike toiduainetena soovitas endermoloog rohelist teed ja ananassi. Lisaks tuleks juua piisavas koguses vett.

Nimetatud meetodid aitavad tselluliidi ennetamisele või vähendamisele kaasa, kuid spetsialisti sõnul sõltub trennist ja toitumisest paraku vähem, kui ehk tahaksime. «Väga eeskujulikel treenijatel ja toitujatel on tihti ikkagi see probleem olemas,» nentis ta.

Sileda naha hoidmiseks saame veel vältida vedelikupeetust naha aluskoes. «Kui istume kaheksa tundi järjest kontorilaua taga, siis on meil tihti õhtuks püksid kitsad, king ei lähe hästi jalga – see tähendab, et päeva jooksul koguneb sinna oluline hulk üleliigset vett,» selgitas Puks.

Vedelikupeetuse vastu aitab endermoloogi kinnitusel näiteks see, kui kanda tugisukka, võimalikult tihti laua tagant püsti tõusta, lifti asemel treppe kasutada või vedelikku väljutavat geeli-kreemi nahale kanda.

Abiks on kodused iluprotseduurid

Juba tekkinud «apelsinikoorenahka» aitab kaotada kodune kehahooldus – tähtis on aga järjepidevus. «Kui teha regulaarselt kuivharjamist, määrida regulaarselt tselluliidikreemi, mis ka toimib, siis on võimalik tselluliiti vähendada,» kinnitas Puks.

Kreemide tõhusus on spetsialisti sõnul küll individuaalne, kuid laias laastus saab need toimemehhanismi järgi kolme gruppi jaotada:

  • kreemid, mis muudavad naha kuumaks ja punaseks ehk tõstavad ainevahetuse taset ja aitavad samas ka jääkaineid väljutada, sobivad neile, kel on probleeme pigem rasvkoega;
  • jahedad kreemid toimivad pigem trimmivalt ning väljutavad üleliigset vett ja jääkaineid;
  • lisaks leidub kreeme, mis ei tekita ei külma ega kuuma aistingut, aga toimivad.

Tselluliidist saab võitu salongihooldusega

Tselluliiti on võimalik trenni või dieediga vähendada, mitte aga kaotada, kordas Puks. Samuti ei saa kodustes tingimustes intensiivset hooldust läbi viia, sest valesti toimimine toob pigem kahju kui kasu. «Tõhusamad asjad on võimalik salongis või kliinikus teha,» ütles naine.

Professionaalsete hooldustega on tema sõnul võimalik tselluliidist täielikult vabaneda, olenevalt probleemi tõsidusest. «Kui tuleb inimene, kellel on väga paljudes piirkondades rohkelt tselluliiti, võime öelda, et saame seda küll oluliselt vähendada, aga tõenäoliselt sellest sada protsenti lahti ei saa. Kui tuleb inimene, kellel on seda (tselluliiti – toim.) mõõdukalt või vähe, siis on võimalik sellest ka lahti saada,» kinnitas endermoloog.

LPG tselluliidiravi, millega Puks tegeleb, kujutab endast aparaadiga tehtavat mehhaanilist massaaži. Spetsialisti sõnul toimib see neljal erineval moel:

  • tõstab rasvkoe ainevahetuse taset ehk kiirendab lipolüüsi;
  • parandab jääkainete äravoolu naha aluskoest;
  • parandab naha elastsust (selleks on väga vähe võimalusi, kuid üks neist on mehhaaniline massaaž);
  • vedeliku kogunemise probleemi puhul väljutab efektiivselt üleliigse, kuid ei kuivata organismi.

Professionaalsetest hooldustest nimetas Puks veel kaks levinumat abinõu tselluliidiga võitlemisel: nendeks on wrappingu ehk mähkimise variandid ja elektrostimulatsioon, mis pidavat küll suhteliselt ebameeldiv protseduur olema, aga samas tõhus.


Tselluliidi vastu aitavad:

  • tervislik toitumine;
  • füüsiline aktiivsus;
  • roheline tee, ananass;
  • piisavas koguses vee joomine;
  • kuivharjamine;
  • tselluliidikreemid;
  • salongihooldus.

Töö puhul, kus tuleb terve päeva istuda või ühel kohal seista:

  • tugisukad;
  • vedelikku väljutavad geelid, kreemid;
  • treppide kasutamine lifti asemel;
  • liikumine pärast tööd.
     
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles