Võta ennast käsile!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trenn ja liikumine lisavad elurõõmu:
treener Monica Lauri näeb seda oma töös iga päev.
Trenn ja liikumine lisavad elurõõmu: treener Monica Lauri näeb seda oma töös iga päev. Foto: Laura Oks

Kuidas keha pärast pikka ja kurnavat talve n-ö töökorda saada? City Spa personaaltreener ja toitumisnõustaja Monica Lauri annab mõned lihtsad ja käepärased näpunäited.

Millest peaks talv läbi arvutiekraani ees istunud kontoriinimene alustama, et kevadel tervisest pakatav välja näha?

Kui päike paistab kõrgemalt ja lumi on sulanud, tuleks minna õue! Leia endale tegevust aias, jaluta tööle või tee spordiklubile vahelduseks trenni õues. Kevadist energiat tajuvad needki, kes muidu eluenergia liikumise müstikasse ei usu – toast õue astudes tunned, kuidas hing muutub rõõmsaks ja kergeks.

Tööpäeval veeda lõunatund samuti õues, enne söö kergelt ja siis mine jalutama.

Hommikut alusta võimlemisega – kevad on ilmselt ainuke aeg, mil selle kasuliku harjumusega õnnestub algust teha.

Aken lahti, seejärel reibas paigalkõnd, õla- ja puusaringid, käte- ja jalavibutused... Hommikvõimlemise eesmärk ei ole teha tugevat trenni, vaid keha äratada ja virgutada. Pärast seda ära unusta vannitoas endale siiralt ja tänulikult naeratamast. Tugevama trenni võid igal juhul ette võtta, kui see veel pole sulle tavaks saanud.

Süvene sellesse, mida sööd, ja tee oma toidusedelisse vähemalt mõned kasulikud muudatused.

Võimalusel mine massaaži, eriti hea, kui saad seda teha kümme korda järjest.

Mida on oluline teada enne esmaseid treeninguid?

Treening peab olema jõukohane! Üleliia kurnava trenni puhul on tahtmine kolme nädala pärast otsas ja ka kilosid juurde tulnud, sest palju energiat nõudvate treeningutega kaasneb hundiisu. Esimesed nädalad tuleks lihtsalt rohkem liikuda – minna õue kõndima ja teha spordiklubis lihtsaid lihasvastupidavuse treeninguid.

Esialgu võiks seada eesmärgiks kolm 60-minutilist treeningut nädalas, hiljem võib minna üle viiele korrale. Kui talv otsa mugavalt olla saanud keha äkitselt trenniga kiusama hakata, võib kilode kaotamise asemel neid hoopis juurde tulla. Keha mõtleb, et energiat on vaja säästa, sest mine tea, millega see kiusamine veel lõpeb!

Tervisliku liikumise poolt räägib seegi, et energilised inimesed tahavad palju ette võtta ega malda pikalt ühe koha peal istuda, kulutades päevas vähemalt 300 kcal laiskadest rohkem.

Kuidas vabaneda talve jooksul vöö ümber kogunenud rasvapolstrist?

Kiireid lahendusi siin ei ole, aga iseenda ja oma kehaga tegeledes saate ka rasvana salvestunud liigsed kilod liikuma. Tähelepanu tuleb pöörata nii toitumisele, treenimisele kui ka keha eest hoolitsemisele.

Abi on organismi puhastavast toitumiskuurist, treeningutega lisaenergia kulutamisest ning keha hellitamisest massaažide ja jääkaineid väljutavate mähistega. Harjutusi teha, nagu ka keha kuiva harjaga masseerida, saab koduski. Kõndimine ja jalgrattaga sõitmine on ilusate ilmadega lausa mõnu.

Vöökohale kogunenud rasvapolster näitab tihti, et organism kannatab veresuhkru tasakaalutuse all. Rafineeritud suhkrut sisaldavad maiustused, kohv ja magusad puuviljad, näiteks banaan, tõstavad veresuhkru kõrgele ja organismis toodetakse selle langetamiseks insuliini.

Pidevalt magusat ampsates me sõna otseses mõttes mängime oma veresuhkruga ja insuliini tootmise süsteemiga.

Kui kehas on pidevalt liiga palju insuliini, hakkab inimene tüsenema ja liigne koguneb vööjoonele, sealjuures vähendab insuliin rasvade põletamise võimet, soodustab nende ladustamist organismis ning takistab ka kehas talletatud rasvade lõhustumist. Kui vöökoht teeb muret, vaata oma toitumine ka sellest küljest üle.

Kui palju võiks kevadine toidulaud erineda talvisest? Mida süüa, mida söömata jätta?

Kevadine energia annab juba iseenesest meie kehale hea võimaluse puhastumiseks – ajal kui taimedes ärkab elujõud, on ka inimese rakud valmis virguma. Seetõttu on kevad parim aeg, et organismi tervisliku toitumise kaudu puhastada.

Maksalt tuleb võtta lisakoormus, et anda talle võimalus tegeleda talve jooksul kuhjunud jääk­ainete ja toksiinidega. See ei tähenda näljakuuri, küll aga võiks menüüst välja jätta võimalikult palju maksa koormavaid toiduaineid – rafineeritud suhkruga valmistatud tooted, nisujahu, piimatooted, loomne valk, kofeiin ja alkohol.

Selle asemel tuleks süüa köögivilja, rohelisi lehtsalateid, häid omega-rasvhappeid sisaldavaid õlisid, head teravilja, kala ja kaunvilju.

Kui talvel sõime rohkem kuumtöödeldud toitu, siis kevadel on teretulnud igasugused värsked köögiviljasalatid. Samal ajal tuleks palju vett juua, sest kui oleme pidevas vedelikupuuduses, ei pääse jääkained liikuma. Kes vett ei armasta, võiks seda maitsestada näiteks sidruniga või segada vett täismahlaga, millele pole lisatud rafineeritud suhkrut.

Mida tasuks veel silmas pidada?

Vähenda kolme valge toiduaine – valge suhkru, valge nisujahu ja piima – tarbimist. Esimese saab edukalt asendada looduslike magustajatega; mesi, agaavi- ja vahtrasiirup, indiaani suhkur või toorsuhkur on parim valik. Eelista saiale leiba, vali kodus küpsetamiseks täisterajahu. Päevas piisab ühest-kahest klaasitäiest piimatoodetest, sh jogurtist, sest suures koguses ei pruugi piimavalk ja -suhkur olla seedimisele vastuvõetavad.


8  soovitust

1. Leia tegevust õues ja katsu tubastest töödest eemale hoida.
2. Alusta hommikut võimlemisega.
3. Suurenda igapäevast liikumist: kontoris tõuse iga poole tunni järel püsti ja istu tagasi vähemalt kümme korda järjest; lõunapausi ajal mine kõndima; ära kasuta lifti.
4. Alusta treeningutega, tee kõndimisest meelistegevus.
5. Pane kinni aeg jääkaineid väljutava kehahooldus-kuuri läbitegemiseks.
6. Vähenda menüüs rafineeritud suhkru, valge nisujahu ja piimatoodete osakaalu.
7. Joo piisavalt vett, taimeteesid ja lahjendatud täismahlu.
8. Söö viis korda päevas, suurenda köögiviljade ja lehtsalatite hulka menüüs.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles