Kuidas väljuda mugavustsoonist ja leida aega liikumiseks?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kahjuks pole hea ja tugev tervis igavene nähtus ning selle püsimise nimel tuleb muu hulgas igapäevaselt ennast liigutada. Levinud vabandused, miks jalgsi liikuda ei saa, on ajapuudus ning autoga sõitmise mugavus. Kuidas siis leida aega liikumiseks?

Alustuseks tasuks üles kirjutada oma nädala tegemised ja leida sealt vähemalt kahel päeval 30- minutiline auk, mida saaks edukalt kasutada liikumisharrastuseks. Aja leidmine iseenda jaoks näitab motivatsiooni ning on enese armastamise küsimus.

Kui Sa ei suuda leida korraga 30 minutit, leia 5-10 minutit, mil kõnnid, kasutad lifti asemel treppi ja summeeri päeva jooksul tehtud liikumised. Püüa iga päev leida mõni minut rohkem aega ning rakenda leidlikult oma lihaseid, tehes isomeetrilisi harjutusi, mille põhimõte seisneb lihaste vahelduvas pingutuses ja lõdvestamises, mis neid tõhusalt toniseerib ja ergutab.

150 minutit liikumist nädalas

Et jääda terveks, tuleks nädalas anda oma kehale vähemalt 150 minutit kehalist koormust. Inimesed on sotsiaalsed olevused ning koostöös pere ja sõpradega võid nii mõnegi tänuväärse harrastusega tegelema hakata.

Pereliikmetele ja sõpradele tasuks rääkida, et Su keha vajab liikumist ning paluda neil olla toetavad ning võimalusel ühineda koos kõndimiseks. Kirjutage kalendrisse aeg ühistreeninguks - nagu Sa teed seda koosolekutega.

Kolleeg, sõber tuletab Sulle treeningut meelde ja võtab Sind kaasa. Ning loomulikult ka vastupidi. Töökaaslastega tasuks üheskoos jalutada tempokalt lõunatama, nädalavahetustel mängida lastega näiteks pallimänge ja korraldada sõpradevahelisi sportlike ettevõtmisi.

Kõndimiseks vali aeg, mil tunned endas kõige rohkem energiat. Kehaline liikumine parandab meeleolu ning pärast kõndimist tunned ennast topeltenergilisena.

Vigastuste vältimiseks tasuks teha 5 minuti jooksul soojendus- ja lõdvestusharjutusi. Õpi oma keha paremini tundma, vali kehaline tegevus, mis toetab tervist! Alati tasuks häbenemata küsida nõu asjatundjatelt!

Eneseusalduse tõstmiseks alusta lihtsatest tegevustest, mida Sa oskad ja ei karda, nagu kõndimine, ujumine jms. Ühistreeningule tasuks valida kaaslane, kes on samal tasemel kui Sina ning te saate omavahel jagada trennikogemusi. Loomulikult võib vajadusel kasutada ka treeneri abi.



Alternatiivsed tegevused

Tõelise koerailma korral liiguta ennast nii ujulas, spordisaalis kui ka kodus. Ole leidlik, loominguline ja motiveeritud. Ära lase laiskusel enda üle võitu saada!

Inimesed vananevad kiiresti, kui puudub kehaline koormus, mitte vastupidi! Pensionäridel on suurepärane võimalus teha asju, milleks varem aega polnud - tantsida, jalutamas käia, ujuda! Pealekauba on kõndimine kõige soodsam spordiala, kus pole lisavahendeid vaja.

Oma kehalised harjutused tasub planeerida igaks päevaks ja alati samale ajale, siis oskab keha trenni oodata ja omal moel ettevalmistuda. 


Liikudes nädalas vähemalt 150 minutit, kingid endale tugeva tervise ilma osteoporoosi, külmetushaiguste, kõrgenenud vererõhu ja kõrgenenud veresuhkruta! Lisaks nõtke figuuri, hea tuju ja terve südame.

Suurepäraseks võimaluseks endale liikumisharjumus juurutada on osaleda www.kaijala.ee keskkonnas toimuval kuu aega kestval sammulugemisvõistlusel.

Meditsiinidoktor Mari Järvelaiu ettekande põhjal koostanud Aire Johanson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles