Pilk ajalukku: tummfilminäitlejanna süttis võtteplatsil põlema

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1923. aasta tänupühade ajal novembri lõpus juhtus filmi «The Warrens of Virginia» võtteplatsil Texase osariigis traagiline õnnetus, mis päädis filmi peaosalise surmaga.

Näitlejatar Martha Mansfield oli just lõpetanud viimaste stseenide filmimise. Ta istus autos koos sõpradega ning jälgis ülejäänud filmimist. Üks meestest süütas tiku, mis aga süütas omakorda põlema Mansfieldi kleidi – naine kandis filmi tarbeks kodusõja-aegset kleiti, mille materjal oli väga kergelt süttiv.

Filmi teine staar Wilfred Lytell püüdis naist päästa, visates talle peale oma jaki, et leeke summutada. Kui paanikas Mansfield autost välja hüppas, rebis autojuht põleva kleidi talt seljas. Naise nägu ja kael pääsesid põletushaavadest, kuid tõsiselt said kannatada tema käed ja rinnapiirkond. Ta viidi kiirelt San Antonio haiglasse, kus ta päev hiljem hinge heitis.

Mansfield oli vaid 23-aastane, kuid juba saavutanud tuntust filmiga «Dr Jekyll ja Mr Hyde». Ta astus üles ka filmides «The Perfect Lover» ja «Potash and Perlmutter». Martha sündis Ohios Mansfieldi linnakeses, just seetõttu kandis ta ka sellist esinejanime.

«The Warrens of Virgina» oli esimene suure eelarvega Hollywoodi film, mida San Antonios filmiti. Tegu oli kodusõjaaegse armastuslooga lõunaosariikidele truu naise (Mansfield) ja unioonisõduri vahel.

Filmivõtteid oli juba saatnud ebaõnn. Mõni aeg varem oli ootamatu torm võtteplatsi maha lammutanud. Mansfieldi surm aga Foxi filmitööstureid ei takistanud, kes kaasaegsete sõnul ei suutnud oma kergendust varjata, et enamik stseene naisega olid juba filmitud ning «tema surmal polnud filmile negatiivset mõju», vahendab Julie Domel San Antonio kodulehel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles