Kui suhe leiab lõpu: hea, halb ja inetu versioon

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oled kogenud romantilise suhte lõppemist, siis oled kindlasti tuttav lahkuminekute ühisnimetajatega – vihaga, ärevusega, kurbusega, meeleheitega, kergendustundega...

Psühholoog Hendrie Weisinger kirjutas Huffington Posti veebiväljaandes, et see, kuidas nimetatud emotsioone rakendatakse, määrab, kas suhte lõppemist saab liigitada hea, halva või inetu alla. Mõtle enda viimasele lahkuminekule ja hinda, milline omadussõna neist kolmest selle puhul kehtis – ole aus.

Alusta vihast, mis on sagedane abielu ja suhte ootamatul lõppemisel näiteks truudusetuse tõttu.

  • Halb: viha ei lase sul tegeleda igapäevaste toimetustega. Sul on raske keskenduda ja lõõgastuda ning muutud inimestega suheldes järsuks ja ärrituvaks – ka nendega, kes pakuvad toetust.
  • Inetu: su viha on kontrolli alt väljunud. Kui keegi vähegi kuulab, siis sarjad enda ekspartnerit, mõtled lakkamatult, kuidas saaksid tema elu põrguks teha, kujutled end ette võtmas kõiksugu nurjatuid, kuid «õigustatud» tegusid – tema töökohale ilmumist ja seal korraldatavat stseeni ja võib-olla isegi talle näkku sülitamist. See on inetu.
  • Hea: kasutad enda viha võtmefunktsioone. Esiteks, näe selles vihjet, et midagi on valesti – antud juhul on selleks romantiline suhe, mis mingil põhjusel on läbi ja sa ei saa sinna midagi parata, mistõttu pole mingit mõtet seda halvaks või inetuks muuta. Järgmiseks, kasuta viha, et koguda kokku enda jõuvarud ja eluga edasi minna. Selleks muuda enda viha kindla suunaga energiaks: «Mis on parim, mida teha võin?» Mõistad, et edasiliikumine on märksa parem variant, kui enda viha halvaks või inetuks pööramine.

Olenemata, kuidas sinu suhe lõpu leidis, oled pärast lahkuminekut «uute» kogemuste keskel, mistõttu on loomulik, et tunned ärevust.

  • Halb: ärkad kindlustundeta. Erinevalt sinu vihastest mõtetest, mis on süüdistavad ja ihkavad kättemaksu, keskenduvad ärevad mõtted koheselt küsimusele: «Mis minust edasi saab? Mida ma nüüd teen?» Tunned, nagu muretseksid kogu aeg ning ilmselt kannatavad selle tõttu ka sinu tulemused.
  • Inetu: magamine muutub raskeks ning aeg-ajalt tuleb ette nutuhooge, võib-olla ilmneb paar füüsilist sümptomit ja tuleb psühhiaatri juures ravimiretseptil järel käia.
  • Hea: ärevus räägib ebakindlusest ja haavatavusest – kasuta seda hindamaks, mille osas oled ebakindel ja mis paneb sind end haavatavana tundma. Vastused aitavad sul näha reaalsust ja suunavad tegudele, mis lasevad end taas kindlamalt tunda. Endale pidevalt meelde tuletades, et uudsus võib olla tore ja huvitav, saad mõningal määral ärevust vähendada.

Romantilise suhte lõppemine on suur kaotus ja ligi hiilib masendus.

  • Halb: ärkad igal hommikul end haletsedes, nutad sageli mõeldes, et su elu pole enam iial samasugune, sööd palju rohkem kui vajad ning kurdad igaühele, kes on nõus su kaebamist kuulama.
  • Inetu: sa ei taha voodist üles tõusta, unustad töö ja usud, et sul pole mingit tulevikku. Magad ja sööd harva, väldid sõpru, püsid kodus ning kaotad kõige vastu huvi. Mida rohkem püüad valu vaigistada, seda valusam on. Parim, mida teha võid, on oma energia kokku koguda ja psühholoogi külastada.
  • Hea: lubad endal tunda, et saaksid paraneda ja edasi liikuda. Võiksid mõelda, et see oli tore, kuni kestis ja selle kaotus teeb haiget, kuid hakkad end paremini tundma. Sõprade vältimise asemel kasuta neid tugigrupina. Vältimatult saab masendusest kurbus, mis lõpuks väheneb, et teha ruumi lootusele, optimismile ja entusiasmile.

Lahutuse või lahkuminekuga kaasneb sageli kergendustunne.

  • Halb: kirud end, et püsisid sedavõrd halvas suhtes. Kannatada võib saada sinu enesehinnang.
  • Inetu: hakkad suhetevastaseks ja lubad, et «mitte kunagi enam!»
  • Hea: näed enda kergendustunnet kui autasu selle eest, et lõpetasid suhte, mida sa jätkata ei tahtnud. Tähista, et oled vaba!

Lahkuminekud on kõigile rasked, kuid suhte lõppemist kogedes on sul kindel ülesanne: jäta halb, väldi inetut ja pööra see heaks!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles