Kuidas vanemad enda laste tervist võivad saboteerida?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed peaksid iga päev veidi aegagi õues mängima.
Lapsed peaksid iga päev veidi aegagi õues mängima. Foto: SCANPIX

Hiljutises uuringus hindasid 5- kuni 10-aastaste laste vanematest 89 protsenti end tervislike koduste tingimuste tagamisel heaks või väga heaks. Samal ajal on nende samade küsitletud Ameerika vanemate lastest kolmandik ülekaalulised – millest see tuleb?

Vaadates uuringus antud vastuseid lähemalt, saab selgeks, kus vanemad tavaliselt laste tervisega seoses vigu teevad, kirjutas Time.com.

Esiteks pole füüsiline tervis lapsevanemate prioriteetide järjestuses just eriti kõrgel kohal: 1630 vastanust muretsesid ligi pooled eelkõige lapse majandusliku kindlustatuse, mitte südame tervise ja kehakaalu pärast. Viimastest tähtsamaks peeti ka moraalseid ja eetilisi väärtushinnanguid ning haridust.

Samuti mõjutas kodusid majanduskrahh, mille tulemusena leidis 38 protsenti vanematest, et kooliväliste tegevuste võimaldamine läheks liiga kalliks. Ka möönsid paljud lapsevanemad, et neil on raske last elektroonikast – näiteks arvutitest ja mobiiltelefonidest, mis täiskasvanud ise lastele on muretsenud – eemale saada ja see soodustab omakorda istuvat eluviisi.

Seega on alljärgnevalt toodud viisid, kuidas vanemad endalegi märkamatult lapse tervist võivad saboteerida.

Lapsed söövad iga nädal rämpstoitu

Mis on saanud maiustustega premeerimisest vaid erilistel juhtudel? Mõned lapsevanemad lubavad enda lastel räpstoitu süüa lausa iga nädal!

Kui ka sina muretsed pigem enda lapse hariduse kui kaalu pärast, siis siit mõtlemisainet: 2010. aasta uuringu järgi oli 3-aastaste mudilaste, kes sõid kõrge kalorsusega, rasva- ja suhkrurikkaid toite, IQ nende kaheksandaks eluaastaks madalam kui lastel, kes toitusid tervislikult.

Kui palju lapsed telerit vaatavad?

Kas lased lastel vaadata telerit rohkem kui kaks tundi päevas, nagu tegid ligi pooled antud uuringus küsitletud vanematest? Või veedate perega aega ekraani ees istudes? Seda aega saaks kasulikumalt kasutada näiteks matkama minnes või pargis jalutades.

Laps ei mängi õues iga päev

Kas sinu laps viibib iga päev värske õhu käes ja liigub vähemalt tunnike päevas? Vähene treening ei tõsta vaid ülekaalulisuse, rasvumise ja sellega seotud haiguste riski, vaid võib mõjutada ka lapse käitumist: 2009. aasta uuringus 11000 lapsega vanuses 8- kuni 9-aastat leiti, et lapsed, kes mängisid päevas – vahetundide ajal – vähemalt veerand tundi õues, käitusid ja kontrollisid end klassitundide ajal paremini.

Kõik pered ei ela küll piirkonnas, kus saaks lastel väljas mängida lasta, kuid ka siseruumides veedetud aega on võimalik aktiivsemalt sisustada – kas või mõned minutid päevas.

Lapsed vajavad rohkem puu- ja köögivilju

Soovitatav on viis portsjonit puu- ja köögivilju päevas – kas pead sellest kinni? Kui laps on harjunud rämpstoiduga, siis saavad vanemad teha nende toitumises tasapisi muudatusi – näiteks pakkuda lõunaks või näksimiseks kartulikrõpsude asemel beebiporgandeid ning puuviljamaitseliste pulgakommide asemel värskeid maasikaid tuhksuhkruga.

Perekondlikud jalutuskäigud

Kui sageli käite teie kogu perega väljas? Perega saab väga lihtsalt rohkem kvaliteetaega veeta, kui teler välja lülitada ja koos jalutama minna – kas siis ümbruskonda avastades, vaateaknaid imetledes või küngastel turnides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles