Vanad head sotšnikud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pille Petersoo

Kevadpühadel on kohupiimaküpsetised ja -desserdid alati au sees olnud. Nami-Nami toiduportaali eestvedaja Pille Petersoo teeks muredaid sotšnikuid.

Miks mitte valmistada seekord Vene köögist pärit muredaid kohupiimapirukaid ehk sotšnikuid! Kui vanu kokaraamatuid ja Eesti õigekeelsussõnaraamatut uskuda, siis eesti keeles on nende mõnusate kohupiimapirukate nimi hoopis vaarakud.

Ent minu noorusajal müüdi neid kohvikutes ja puhvetites just sotšnikute nime all ning see nimi on mulle kuidagi omasem. Need maitsevad, muide, eriti hästi koos kruusitäie musta teega.

Sotšnikud ehk vaarakud
u 12 tk
•    50 g pehmet võid
•    210 g nisujahu (u 3,5 dl)
•    60 g suhkrut (u 0,75 dl)
•    0,25 tl söögisoodat
•    1 muna
•    3 sl hapukoort
•    noaotsatäis soola

Täidis:
•    200 g rammusat kohupiima
•    2 sl suhkrut
•    1 sl hapukoort
•    1 munavalge
•    1–2 sl nisujahu

Määrimiseks:
•    1 munakollane ja veidi vett

Sega tainaks suhkur, hapukoor, muna ja sool. Lisa pehme või ja seejärel soodaga segatud jahu. Sega tainas kiiresti ühtlaseks (st väldi liigset töötlemist) ja pane vähemalt pooleks tunniks külmkappi tahenema. Täidiseks sega kohupiima hulka suhkur, hapukoor, munavalge ja viimasena jahu. Sega hoolega. Soovi korral võid lisada ka rosinaid, vanillisuhkrut, kaneeli, riivitud sidrunikoort vm.

Rulli tainas jahuga ülepuistatud laual umbes 5 mm paksuseks ja lõika 10 cm läbimõõduga ketasteks. Aseta ketta ühele tainapoolele kuhjaga supilusikatäis täidist, keera teine pool peale. Suru «poolkuu» servad tugevasti kinni. Määri pealt munakollase-veeseguga. Aseta küpsetuspaberiga kaetud või võitatud ahjuplaadile ja küpseta 220-kraadises ahjus umbes 12–15 minutit, kuni sotšnikud on pealt kaunilt kuldsed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles