Eesti moe ikoonid

Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Mis on uue aja rahvarõivad, mida kõik tunnevad ja väsimatult kannavad?
  • 10 säravat ideed väljapaistvatelt Eesti talentidelt.

Eesti disainiilmas leidub sümboleid, mille võib ära tunda juba esimesest pilgust. Oma geniaalse lihtsusega on need võitnud sadade kandjate südamed. Justkui uue aja rahvarõivad, mida kõik tunnevad, omaks peavad ja väsimatult kannavad. Mis need on? Arter valis välja kümme eredamat disainiks saanud ideesähvatust.

Tanel Veenre kõrvamarja mandala
Tanel Veenre kõrvamarja mandala Foto: Tanel Veenre

Tanel Veenre TVJ Kõrvamarjad

Suured, efektsed ja piiramatult fantaasiarikka värvikaardiga – sellised on Taneli kõrvarõngad, milleta ei möödu ainuski seltskonnaüritus või vastuvõtt. Kirglike kandjate ring on ammu laienenud ka Eestist eemale. Disainer ise usub edu taga olevat asja enese – raske on kujutleda, et tõesti leidub mõõtmetelt suur, kuid kaalult kõigest kahegrammine, kosmilise tolmuga kaetud kõrvarõngas!

Kui ideel endal on tiivasirutust, ei vajagi see liigset dekoori.

Ühtpidi ideaalsed igapäevaselt – sulgkerged ja mugavad –, teisalt annavad värvi mõttes jõulise aktsendi, mis lööb terviku särama. Tanel Veenre suudab idee kestvalt värskena hoida, eksperimenteerides värvivaliku ja kõrvamarja-mandalatega ehete esitlemiseks.

Kristina Viirpalu Haapsalu salli couture
Kristina Viirpalu Haapsalu salli couture Foto: KV Couture

Kristina Viirpalu Haapsalu salli couture

Ilmselt üks ilusamaid ideid Eesti rahvakunstist, millele disainer on andnud nüüdisaegse ja ülemaailmselt äratuntava vormi. Ämblikuvõrguna kehale libisevad teosed, mis rõhutavad figuuri ja lükkavad fantaasia lendu. Ja seesama asi on imemugav ja nii pretensioonitu, et pista kotti ja võta reisile kaasa. Hea näide disainist, mis on tugev absoluutselt igast küljest vaadatuna. Originaalne, intrigeeriv ja unustamatult eestipärane!

Julia Korovina muinasjutu-käekotid
Julia Korovina muinasjutu-käekotid Foto: JUKOCUTE

Jukocute muinasjutu-käekotid

Julia Korovina ei lähene disainile pragmaatiliselt, nagu siinmail tavaks. Vastupidi! Tema signatuuriks on just külluslikud käekotikesed kaunite tutikeste, kettide, liidetud materjalide ja tikkeridadega… mis kokku mõjuvad sama vastupandamatult nagu assortiikarbi ahvatlused. Või patuse maiguga unistused. Või muinasjutud, mida me avalikult keegi ei usu, kuid salajas kõik. Hiilgav kontseptsioon on ammu ületanud Eesti piirid ja vilksatab püsivalt fashionista’de käevangus üle maailma.

Kriss Soonik Laungerie tripid ja tiivad
Kriss Soonik Laungerie tripid ja tiivad Foto: Kriss Soonik Laungerie

Kriss Sooniku loungerie

Võib tunduda, et pesumaailmas ikoone luua ei õnnestu – palju ideid sa selle mõne paela ja pitsisentimeetri peale siis pressida saad… Aga õnnestub! Ja just lihtsas keeles ja väheste vahenditega. Kui ideel endal on tiivasirutust, ei vajagi see liigset dekoori. Eesti lennukaima kaarega maailmaareenile murdnud perudisainer Kriss Soonik on pea igast sähvatusest sümboli teinud. Tema trippidega topid, tiivuliste selgadega hommikumantlid, pikalt avatud pitsilised bodid, isegi lihtsad kolmnurkrinnahoidjad on viimane kui üks äratuntavad saja meetri pealt ja igas maailma punktis.

Mare Kelpmani originaaltektsiilist mantlid
Mare Kelpmani originaaltektsiilist mantlid Foto: Maiken Staak

Mare Kelpmani originaaltekstiilist mantlid

Kui materjal on ainulaadne, võib disain olla imelihtne. Mare teebki originaalseid tekstiile – soojad, kerged, villased, südamlikud ja igal hetkel äratuntavad. Tema sirgejoonelised mantlid sisaldavad lisaks kandmismugavusele ja värvirõõmule veel mingit erilist põhjamaist miskit, mis kaitseb ja võtab kaissu. Sügav tunnetus ja aastatepikkune disainerikogemus võimaldab luua asju, mis ei tüki esile ega nõua tähelepanu, kuid jäävad meelde ja raamivad kandja karakterit.

Framed by Karl puidust prilliraamid
Framed by Karl puidust prilliraamid Foto: Framed

Framed by Karl Annus, puidust prilliraamid

Käsitööna valminud personaalsed puidust raamid on üks šiki hipsterikamba signatuure. Iga pea, mis prille kannab, iga vaade, mida raamida, ja maailmavaade, mida nende raamide taha mahutada, on ju unikaalne – järelikult on vaja ka just kandjale valmistatud raame? Edu taga on eristuv disain koos filigraanse kvaliteediga.

Tuub - geniaalselt lihtne kõik-ühes rõivas
Tuub - geniaalselt lihtne kõik-ühes rõivas Foto: Juta Kübarsepp

Tuub, tiimis Tiiu Roosma ja Kadri Vahe

Enam lihtsam üks moeasi olla ei saa! Ümbertöödeldud ökokangast elastne toru – siin pole ju midagi! Aga ennäe imet, vähem pole antud juhul rohkem, vaid lausa piiritult palju! Tuub on sajal viisil kantav superfunktsionaalne kõik ühes rõivas. See on sall, kleit, pluus, seelik, peakate, vöö, aksessuaar… mis tahes. Karakterit kui palju! Mänguliste moehuviliste hulgas suureneb tuubifännide armee nii Eestis kui ka mujal.

Alpaka villast sallid
Alpaka villast sallid Foto: Alpaka

Alpaka sall

Äratuntav just ääretus tagasihoidlikkuses – ei erksust, ei edevust, ainult naturaalse materjali paitus ja siirad soojad emotsioonid. Esmapilgul võiks arvata, et üks lihtne loodusgammas sall pole küll asi, mis meie ületootmise all ägavas maailmas veel puudu oleks. Samuti ei seostu soe ja siidpehme 100 protsenti alpakavill mingil viisil Eestiga, vaid on päris hoopis Peruust. Aga ennäe imet – idee lendas kandjate kaela nii Eestis kui ka kaugemal, nii et tulejutt taga.

Piret Ilvese minimalism.
Piret Ilvese minimalism. Foto: Piret Ilves moemaja

Piret Ilvese minimalism

Piret Ilvese trump ja äratuntav element on 60ndate hõng, sirge joon ning ideaalsed proportsioonid. Tal on imetlusväärset järjekindlust mitte kapata kaasa trendimuutustega, vaid luua ajatuid asju. Pireti loomingus ei leidu mustrimöllu ega erksavärvilist tulevärki. Hele, pastelne, naiselik ja puhas – Piret pigem lihvib veel filigraansemaks vääriskiviks oma toimivaid lemmiklahendusi, kui vallutab tormijooksuga uusi moeterritooriume.

Reet Ausi Up-shirt
Reet Ausi Up-shirt Foto: upshirt.org

Reet Ausi Up-shirt

Reet on üks taaskasutuse ja säästva moeloomingu aktiviste nii Eestis kui ka mujal maailmas. Tema ikoontoode kõnetab roheliste vaadetega rahvast juba kaugelt üle meie väikese riigi piiride ning on püsivalikus USAs, Saksamaal, Šveitsis, pea kõigis Eesti disainile keskendunud poodides. Ausi enda sõnul säästab see laheda ja meeldejääva disainiga T-särk 91 protsenti vett ja 87 protsenti energiat, nii on õige mitu motiivi selline asi soetada ning selga ajada.

Kust Eesti ikoone leiab?

Rahvarõiva staatusse tõusnud disainiideed pole ilmselgelt kusagil salajases marmortornis seitsme luku taga peidus. Enamikul neist on isiklik hästi toimiv veebikanal ja mitmeid edasimüüjaid üle maailma. Hea valiku Eesti disaini koondab osta.ee Leidub ka tänuväärt kauplusi, mis just kohaliku tippdisaini kandjateni toomisele pühendunud: Tallinn Design House, Estonian Design House, Les Petites, Tali, Nu Nordic, Zero, Roheline Vihmavari ja Reede. Ka Kaubamaja panustab oma moevalikus üha laiemalt kohalikule originaaldisainile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles