Milline magamisasend on kõige tervislikum?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiges asendis magamine võib ennetada selja- ja kaelavalusid ning ka kortsude teket.
Õiges asendis magamine võib ennetada selja- ja kaelavalusid ning ka kortsude teket. Foto: SCANPIX

Magamisasend võib põhjustada selja- ja kaelavalusid, kõhuprobleeme ja isegi varakult kortse tekitada. CNN kirjeldas, millised öised asendid on kehale parimad ja hoiatas ühe eest, mida vältida tasuks.

Parim: selili asend

Kasu: ennetab kaela- ja seljavalu, kortse, vähendab happe tagasivoolu, aitab büsti pringina hoida.

Kahju: norskamine.

Selgitus: selili magades püsivad pea, kael ja selgroog loomulikus asendis. Minnesotas asuva unemeditsiini keskuse kaasdirektori Eric Olsoni sõnul aitab see ka suurepäraselt happe tagasivoolu vastu: «Kui pea on kõrgemal, siis jääb kõht söögitorust allapoole ja hape või toit ei saa tagasi üles tulla.»

Samuti ennetab selili magamine kortsude teket, kuna miski ei suru vastu nägu, märkis Saint Louisi ülikooli dermatoloogia õppejõud Dee Anna Glaser. Lisaks on rinnad toetatud, mis hoiab neid pringina.

Teadmiseks: «Kõige sagedasem ja tõsisem on norskamine tavaliselt selili magades,» ütles Olson.

Ideaalne padi: kohev. Eesmärk on peale ja kaelale tuge pakkuda, ilma et pea oleks liiga kõrgele tõstetud.

Pole paha: külili asend

Kasu: ennetab kaela- ja seljavalu, vähendab happe tagasivoolu ja norskamist, sobib raseduse ajal.

Kahju: nahale ja rindadele.

Selgitus: ühel küljel magamine on kasulik üldisele tervislikule seisundile – see vähendab norskamist ja hoiab selgroo sirgena. Kui sul tuleb ette happe tagasivoolu, siis on see selili magamisest järgmine parim asi, mida teha võid.

Negatiivsest rääkides võib külili magamine Glaseri kinnitusel kortsude teket soodustada. Süüdi on selles padja surve ühele näopoolele. Antud poos soodustab ka rindade vajumist, sõnas ajakirja Health meditsiinitoimetaja Roshini Rajapaksa.

Teadmiseks: raseduse ajal maga vasakul küljel – see on küllaldase verevarustuse tagamiseks parim asend.

Ideaalne padi: tihke. «Et säilitada pea ja kaela loomulik asend, pead täitma ruumi õlgade kohal,» selgitas füsioterapeut Ken Shannon.

Pigem väldi: looteasend

Kasu: vähem norskamist, sobib raseduse ajal.

Kahju: nahale ja rindadele, kaela- ja seljavalu.

Selgitus: väljaspool emaüsa pole looteasendis puhkamine kuigi hea mõte. Kui tõmbad magades põlved kõhu alla ja toetad lõua vastu rindkere, võib see hommikul tunda anda, hoiatas Olson.

«See kumer asend takistab ka diafragma hingamist,» lisas nõelraviarst Dody Chang. Kui võtad selle enda magamisasendiks, võivad kortsud näole varem tekkida ja rinnad elastsuse kaotada.

Teadmiseks: lihtsalt siruta end veidi – ära tõmba ennast täiesti kerra.

Ideaalne padi: on priske – sama, mis külili magades, et toetada pead ja kaela.

Halvim: kõhuli asend

Kasu: vähendab norskamist.

Kahju: nahale ja büstile, kaela- ja seljavalu.

Selgitus: «Kõhuli magamine muudab selgroo loomulikus asendis hoidmise keeruliseks,» märkis Shannon. Lisaks paneb see poos pinge alla liigesed ja lihased, mis võib ärritada närve ning põhjustada valu, tuimust ja surinat.

«Mõtle sellele piinale, mida tunneksid, kui hoiaksid päeva jooksul 15-minutit kaela ühele küljele pööratuna,» kirjeldas kiropraktik Steven Diamant. Selles asendis hoiad pead ühel küljel mitu tundi. Sa ei pruugi tingimata järgmine päev midagi märgata, kuid võid peatselt valu tundma hakata.

Teadmiseks: kas norskad? «Kõhuli magamine võib sulle isegi kasuks tulla,» sõnas Olson. Selliselt hoiad ülemisi hingamisteid avatuna. Seega, kui norskad ja ei kannata selja- või kaelavalu all, siis võid kõhuli magamist proovida küll.

Ideaalne padi: vaid üks (ja olgu see tihke) või mitte ühtegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles