Kümme märki, et sa üritad iga hinna eest teistele meeldida

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Suur tung teistele meele järele olla on enamasti vaid jäämäe tipp ja peegeldab suuremaid probleeme madala enesehinnanguga.

Sageli on teiste heakskiidu nimel püüdlevatel inimestel kogemusi väärkohtlemisega. Olles «tubli» oli neil ehk võimalus suuremat kahju ära hoida ning ajapikku kujunes sellest harjumus - teatud mõttes eluviis, kirjutab Amy Morin ajakirjas Psychology Today.

Paljud neist ajavad teiste soovide järgi elamise lahkuse ja headusega segamini. Kui neilt uurida, miks nad teevad pidevalt teistele teeneid ja jätavad enda vajadused tagaplaanile, on enamasti vastuseks kas «Ma ei taha olla isekas» või «Ma tahan olla hea inimene». Selle tulemuseks on aga kurb tõde, et teised kasutavad neid järjepanu ära.

Teiste meele järele elamine võib olla väga tõsine probleem ja harjumus, mida on raske muuta. Siin on kümme märki, et sa üritad liiga palju teistele meeldida.

Sa teeskled, et oled kõigiga nõus. Mõistagi on viisakas teiste arvamus ära kuulata, isegi kui sa ei ole nendega nõus. See aga ei tähenda, et sa peaks teesklema, et arvad sama. Nii võid sattuda olukordadesse, mis on vastuolus su isiklike väärtustega.

Sa tunned end teiste inimeste tunnete eest vastutavana. Kõik võiks mõista, kuidas nende käitumine teisi mõjutab. See aga ei tähenda, et kellegi teise õnn oleks sinu võimuses. Oma tunnete eest vastutab ikka igaüks ise.

Sa vabandad väga tihti. Sage vabandamine võib näidata tõsiseid probleeme, kui tunned end alatihti süüdi või kardad, et teised sind süüdistavad. Sa ei pea vabandama selle eest, et oled sina ise.

Sa tunned, et kohustused koormavad sind. Sina ise vastutad selle eest, mida sa tegema pead. Kui sa üritad iga hinna eest teistele meeldida, oled tõenäoluiselt oma kaela võtnud palju kohustusi ja arvad, et teised ootavad sinult kõige täitmist.

Sa ei oska öelda ei. Kui sa ei suuda enda eest seista, jääd lõpuks ise jänni, kui ei suuda kõiki ootusi täita.

Sa tunned end ebamugavalt, kui keegi on sinu peale pahane. See, et keegi on kuri, ei tähenda tingimata, et sa midagi valesti tegid. Tõenäoliselt oled oma põhimõtted ohvriks toonud, kui ei suuda taluda mõtet, et keegi pole sinuga rahul.

Sa käitud nii, nagu sind ümbritsevad inimesed. See on normaalne, et teised inimesed toovad sus esile erinevaid omadusi. Need, kes tahavad väga teistele meeldida, saboteerivad aga oma eesmärke. Selleks, et teised oleks rahul, võid sa näiteks rohkem süüa, kui tegelikult tahad.

Sa vajad kiitusi, et end hästi tunda. Igaühel on hea meel komplimente ja kiitusi saada, kuid mõni vaid neist sõltubki. Kui su enesehinnang on tugevasti seotud sellega, mida teised sust arvavad, tunned end hästi vaid siis, kui sind komplimentidega üle valatakse.

Sa annad endast kõik, et konflikte vältida. Üks asi on ise mitte tüli algatamine, teine asi on see, kui sa ei suuda seista enda või teiste eest, kellesse usud.

Sa ei taha tunnistada, et keegi on su tundeid riivanud. Selleks, et luua siiraid ja tõelisi suhteid, pead olema aus ja välja ütlema, kui keegi on sulle haiget teinud. Ära varja oma viha, kurbust, häbi või pettumust, sest see teeb suhted pinnapealseks.

Enda maha salgamisest ei tule midagi head, kõigile pole nagunii võimalik meeldida. Harjuta end sellest kombest lahti ja püüa esialgu vähemalt väiksematele palvetele eitavalt vastata. Avalda oma arvamust millegi lihtsa kohta või seisa selle eest, mida pead õigeks. Iga väikese sammuga kasvab su enesekindlus ja usk iseendasse. Kui tunned, et sellega on ise raske hakkama saada, pöördu psühholoogi poole, kes sind toetab ja annab konkreetseid nõuandeid enesekindluse kasvatamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles