Eesti parim lohesurfar Kristiin Oja: CrossFit on korralik eneseületus!

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiin Oja
Kristiin Oja Foto: Getter Kuusmaa

Tänaseks ligi aasta CrossFitiga tegelenud Eesti parim lohesurfar Kristiin Oja ütleb, et on CrossFiti armunud ja püüab käia trennis vahel isegi kaks korda päevas.

Kristiini trennitegemisi saab muuhulgas jälgida Instagramis @kristiinoja, kus tal on üle 15 000 jälgija.

CrossFit on USA-st pärit laiahaardeline ja funktsionaalne treeningprogramm, mille eesmärk on arendada füüsilist võimekust võimalikult mitmekülgselt. See on rühmatreening, kus soojendusele järgneb iga päev erinev päevakava ehk Workout of theDay. CrossFitis kasutatakse trennivõtteid nagu klassikaline tõstmine, sõudmine, jooksmine, ujumine ja palju muudki. Lisaks tehakse keharaskustega harjutusi nagu kükid, lõuatõmbed, kätekõverdused, väljaastumised ning võimlemisharjutusi rõngastel ja poomil. Treeningute ajal tehakse päevakava kas aja või korduste peale.

Kristiini enda suur kire, lohesurfi, harrastamiseks on võtmetähtsus tuulel. «Vormis on vaja olla ka siis, kui tuul ei puhu. Lohesurfarite seast tegelevad paljud just CrossFitiga. Ise käin trennis nii palju kui vähegi saan – suvel muidugi vähem. Proovin jõuda nädala jooksul trenni viis korda, vahel käin ka kaks korda päevas,» räägib Oja, surfikooli Surftown üks omanikest. Kristiini sõnul võlub teda CrossFit puhul just vaheldusrikkus. «CrossFit ei muutu üksluiseks – alati on võistlusmoment ja et oma edusamme näeb selgelt, puudub ka motivatsiooniprobleem,» innustab ta alaga tutvust tegema. 

Ergutavcommunity

«CrossFiti juures on eriti äge ka community!» kiidab Oja. «Kuigi võisteldakse üksteise vastu, push'itakse ja ergutatakse samal ajal üksteist. Teinekord tunduvad kavad väga rasked ja esialgu tahvlile vaadates isegi ületamatud. Iga kord, kui saad kavaga hakkama, on see korralik eneseületus – see toob kaasa tunde, et oled kõigeks võimeline! Hea füüsiline vorm on boonuseks!» selgitab Oja, kes sageli veedab mitu tundi saalis, et treeningkaaslastega lobiseda ja üksteist innustada.

Kristiini sõnul ei ole CrossFit kindlasti vaid ülitugevate trennihullude ala. «CrossFit sobib kõigile. Ei pea olema supervormis, et trenni tulla –kavasid saab alati lihtsustada, mis teebneed kõigile jõukohaseks.»

Spetsiaalsed CrossFiti riided teevad trenni mugavamaks

CrossFiti trenni jaoks pole vaja muud kui pealehakkamist ja sobivaid rõivaid-jalatseid. «Kasutan ise spetsiaalset Reeboki CrossFiti treeningriietust. Nende rõivaste puhul on iga detail läbi mõeldud – pükstel on tugevadatud osad tõstete tegemiseks, jalatsid sobivad köiel ronimiseks ja kangi tõstmiseks. Varustusse kuuluvad ka tõstejalatsid, tõstmisvöö, hüppenöör ja randmekaitsmed,» lisas Oja.

Oja sõnul on tema eesmärk olla parim versioon iseendast ning vaadata kui kaugele on võimalik jõuda «Crossfiti puhul ei tule kunagi seina ette, kohti, kus areneda ja paremaks saada on palju. Mu eesmärk on olla võimeline tegema kõiki võistluskavasid – hetkel ma kätelkõndi veel ei oska – ja tulla Crossfit Openil esimeseks Eestis,» avab Oja oma tulevikuplaane.

17. septembril toimub Tallinna ja Kalevi Spordihallides sügise suurim trennpidu Reebok Fitness Festival, kus saab proovida erinevaid treeningstiile, sealhulgas Crossfiti, jooga, võitluskunstide jt treeningalasid. Vaata lisa ürituse Facebooki-lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles