Mõtlemisvead, mis takistavad õnnelikuks saamast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnn on kinni mõtlemises.
Õnn on kinni mõtlemises. Foto: SCANPIX

Mis on need igapäevased vead, mis ei lase meil õnnelikud olla? Eelkõige on asi mõtlemises – seda muutes leiad ka õnne.

Ameerika psühholoog Arthur Freeman nimetas inimeste kõige levinumad mõtlemisvead, mis õnnel ees seisavad, vahendas geniusbeauty.com.

Freemani sõnul päädivad need vead elukogemuste eksliku tõlgendamise ja valede järelduste tegemisega, olemasolevate probleemide suuremaks paisutamise ja samas uute tekitamisega.

Peamised mõtlemisvead on järgmised:

  • Probleemi ületähtsustamine: kui inimene teeb probleemide puhul sääsest elevandi ja viib end sellega meeleheitesse, muutudes emotsionaalselt halvatuks.
  • Mõtete lugemine: kui inimene mitte lihtsalt ei usu, et saab selgelt aru teise inimese kõikidest motiividest, vaid nõuab ka enda hinge nägemist ja keeldub seda teisele selgitamast – laseb tal arvata! Selline lähenemine viib Freemani sõnul pettumuseni ja vastastikuse põlguseni.
  • Väär vastutus: kui inimene kipub kõiges juhtuvas süü enda kanda võtma ja eeldab, et kellegi teise halva tuju või isegi globaalsete probleemide eest on tema vastutav.
  • Meelitustest kasvanud enesekindlus: kui inimene pälvib mingil alal tunnustust ja eeldab, et see garanteerib talle kohe ka edu teistes eluvaldkondades.
  • Liigne toetumine kriitikale: kui inimene võtab kõhklemata tõepähe kõik tema kohta antud negatiivsed hinnangud.
  • Ebareaalselt kõrged standardid: kui inimene on nii kõrgete ootustega, et isegi tema ise ei küündi nendeni.
  • Valulik võrdlemine: kui inimene võrdleb end pidevalt nendega, kes tunduvad talle endast paremad, viib see paratamatult enesehinnangu langemiseni.
  • Ärevus: kui inimene muretseb olematute probleemide pärast ja pingutab kogu jõust, et võidelda ärevusega, selle asemel, et lahendada tegelikke probleeme.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles