Partneri välimusele keskendumine mõjub romantikale külma dušina

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Loomulikult on meeldiv, kui kaaslane näeb hea välja, kuid tuleb välja, et partneri välisele ilule keskendumine vähendab inimese rahulolu oma suhtega.
 

Värskest uuringust ilmnes lisaks eelnimetatud tagajärjele, et ajakirjades ja filmides inimeste seksiobjektina kujutamise tulemusena võid hakata enda partnerit samas valguses nägema, küll aga mitte iseennast, vahendas teadusportaal livescience.com.

Varasemalt on leitud, et enda välimuse pärast liialt muretsemine mõjutab naiste enesehinnangut, õpitulemusi ja eluga rahulolu. Seda omadust pole aga kuigi palju uuritud romantiliste suhetega seoses. Partneri välimuse tähtsustamist üle teiste joonte pole varasemalt üldse uuringutes käsitletud.

«Kui sul on partneri suhtes taolised mõtted ja uskumused, võib see takistada suhtes vajaliku intiimsusele saavutamist,» sõnas üks uuringu autoritest Eileen Zurbriggen.

Uuringu raames paluti 159 teise aasta tudengil täita küsimustik nende (käesolevate või varasemate) romantiliste suhete ja meedia tarbimise kohta ning vastata, kui suurt tähelepanu pööravad nad partneri välimusele.

Kuigi meeste puhul täheldati partneri objektina käsitlemist rohkem, siis erinevalt varasematest uuringutest selgus, et iseenda välimuse pärast muretsesid naised ja mehed võrdselt.

Lisaks selgus, et mida rohkem puutusid osalejad kokku igasuguse meediaga, kus inimesi objektina käsitleti, seda suurema tõenäosusega keskendusid nad enda suhtepartneri väljanägemisele. Enese välimusele tähelepanu pööramist seostati seevastu vaid ajakirjade mõjuga.

Zurbriggeni sõnul mõjutas nii naiste kui meeste puhul enda paarisuhtega rahulolu oluliselt rohkem partneri kui enda välimuse tähtsustamine. Enese objektina nägemine vähendas aga meeste seksuaalset rahulolu suhtes – naiste puhul antud seos ei ilmnenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles