Uuring: palgalõhe eksisteerib juba laste hulgas

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Saksamaa laste seas tehtud värske uuring näitab, et juba varases eas saavad poisid rohkem taskuraha ja kingitusi, tõestades, et «palgalõhe» hakkab meid mõjutama juba varases lapsepõlves.

Möödunud nädalal avaldatud uuringust selgus, et Saksamaa 7,17 miljonist lapsest vanuses 4–13 teenib aastas kingituste ja taskuraha näol mitu tuhat eurot. Kuid 2000 lapse hulgas korraldatud uurimistöö leidis samuti, et tüdrukud ja poisid saavad erineval hulgal meeneid ja raha. Kui eelkooliealised tüdrukud teenisid keskmiselt 17 eurot kuus, siis poisid teenisid sama ajaga 20 eurot, mida on umbes 18 protsenti rohkem.

Mida vanemaks lapsed said, seda väiksemaks vahe muutus, kirjutab The Local. 6–13-aastaste hulgas teenisid tüdrukud kuus keskmiselt 41 eurot, poisid aga 44 eurot, mis teeb seitse protsenti rohkem.

Teenitud raha kulutasid lapsed peamiselt maiustele, kuid ka ajakirjadele, koomiksitele ja jäätisele.

Saksamaal on Eurostati andmetel üks Euroopa suurimaid palgalõhesid – naised teenivad 21 protsenti vähem kui mehed. Euroopa keskmine on seejuures 16 protsenti, eestlased aga teevad ka sakslastele oma 26 protsendiga pikalt ära, nii et me oleme jätkuvalt Euroopa suurima palgalõhega riik.

Uuringust selgus ka, et umbes igal kolmandal lapsel (37 protsenti) vanuses 6–10 on mobiiltelefon, 84 protsendil 10–14 aasta vanustest lastest oli telefon. Üllataval kombel tuli välja, et rohkem lapsi loeb paberraamatuid kui mängib videomänge. 72 protsenti lastest loeb nädalas mõne korra raamatut või ajakirja, samas kui natuke üle poole (57 protsenti) mängis paaril korral nädalas videomänge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles