Aitab, ära tee enam neid vigu salati valmistamisel

Annaliis Laidre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Z Jan / PantherMedia / Scanpix

Nii kaua, kui tegemist on salatiga, on see kahtlemata tervislik, eks? Ära ole selles nii kindel. Tasakaalustatud salati valmistamine nõuab rohkem oskusi, kui sa esialgu arvasid. Toome teieni enamlevinud vead, mida inimesed salati valmistamisel kipuvad tegema.  

Liiga vähe või liiga palju proteiini: kana, juust ja muna on head valikud, aga kui sa kasutad neid kõiki korraga, oled tõenäoliselt läinud liiale. Kui sa sööd salatit, mis koosneb ainult juurviljadest, siis tõenäoliselt oled varsti jälle näljane. Kasulik on lisada ka proteiini, sest see aitab kõhtu kauem täis hoida, parandab seedimist ja aitab kasvatada lihast, võti on selles, et kõike peab olema mõistlikus koguses.

Liiga vähe erinevaid juurvilju: mõtle laiemalt, kui ainult rooma salat. Lisa salatisse ka näiteks tomateid, kurki, paprikat ja sibulat. Mida rohkem erinevaid juurvilju, seda enam saad oma einest kasulikke aineid kätte.

Liiga vähe või liiga palju rasva: ära karda rasva. Õiged rasvad aitavad vähendada põletikku kehas ja hoiavad kõhu kauem täis. Salatikaste võiks koosneda näiteks oliiviõlist, palsamiäädikast ja sinu lemmikutest vürtsidest. Teine võimalus salatisse rasvu lisada on näiteks avokaado või pähklite näol, mõlemad annavad mõnusat tekstuuri ja maitset.

Väldid tärklist: lisa teravilja, et saada energiat andvaid süsivesikuid. Väga hästi sobivad salatisse kinoaa, mais ja grillitud kartulid. Need aitavad hoida sind rahuliku ja keskendununa.

Liiga vähe hooajalisi asju: kas on midagi hullemat, kui igav salat? Rikasta maitset värskete ürtidega, näiteks basiiliku, koriandri või piparmündiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles