Toitumisnõustaja ja treener Heikki Mägi: kuus nippi, kuidas saada lahti suhkruhirmust

, Fitlap.ee keskkonna looja ja peatreener
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Suhkur valitseb maailma. Nii, et me ise ei saa sellest arugi. Suhkru söömine suunab meie hormoone niivõrd kavalalt, et me ei suuda suhkru söömist lõpetada. Suhkru söömine teeb meid suhkrust sõltuvaks. Pole ime, et suhkrut võrreldakse sageli narkootikumidega, kirjutab keskkonna Fitlap.ee looja, peatreener ja toitumisnõustaja Heikki Mägi.

Raskeks teeb asja see, et suhkrut sisaldavad toiduained, mis pealtnäha tunduvad ilmsüütud. On selge, et kreemitordis on palju suhkrut, ent suhkrurikkad on näiteks ka ketšupid, müslid jms. Toiduained, mille puhul ei tule selle pealegi.

Suhkur mõjutab meie hormoone

Ühelt poolt aitab suhkru söömine kaasa hormooni nimega dopamiin eritumisele, mistõttu tunneme ühtäkki sõnulseletamatut naudingutunnet. Teiselt poolt aga vähendab suhkru söömine teise hormooni leptiin eritumist, mis vähendab meie näljatunnet ning tekitab täiskõhutunde. Mida rohkem suhkrut me sööme, seda rohkem me seda vajame.

Suhkrusõltuvusest on võimalik vabaneda. Mõne lihtsa nipiga on võimalik treenida oma maitseretseptoreid selliselt, et «magusalaksu» kätte saamiseks vajad sa edaspidi vähem suhkrut. Näiteks kui enne vajasid magusaisu leevendamiseks valget šokolaadi (ülimagus), siis pärast mõnekuulist «treenimist» võib isegi 70protsendilise kakaosisaldusega šokolaad tunduda liiga magus.

Ilmselt on selle magusast võõrustamise protsessi pikkus vägagi subjektiivne, ent mõned uuringud on pakkunud selleks kuni kaks kuud.

1. Ära lisa üldse suhkrut oma toitudesse ja jookidesse

Suhkru jookidesse ja toitudesse mitte lisamine võib tunduda selline liiga iseenesestmõistetav soovitus, ent sellegipoolest ei kujuta väga suur hulk inimesi hommikukohvi ette suhkruta või teed ilma meeta. Kusjuures mesi on laias laastus suhkruga sama toimega. Samuti ei sobi pruun suhkur, mida sageli peetakse tervislikumaks. Päeva lõikes võib selliste «seltskonnajookide» näol kõhtu liikuda meeletu hulk suhkrut.

2. Vaheta kiired süsivesikud aeglaste vastu

Väga suhkrurikkad toiduained ajavad sööma. Hiljutine uuring leidis, et naised, kes sõid magusa puuviljamaitselise kommi asemel hoopis marju, sõid õhtusöögil lausa 135 kcal võrra vähem toitu. Kuu lõikes tähendab see poolt kilogrammi kaotatud keharasva. Vali süsivesikud, mis on väga kiudainerikkad ning garanteerime, et sinu isud vähenevad kardinaalselt ning kõht püsib täis. Kiudainetest oleme kirjutanud varasemalt siin.

3. Loe poes pakilt toitumisalast teavet

Millal sa viimati lugesid poes toiduainepaki tagakaanelt seda väikeses kirjas infokasti? Toiduainetööstused on kohustatud sinna ära märkima nii suhkru kui ka muude toitainete sisaldused. Soovitan erilist tähelepanu pöörata just suhkrusisaldusele. Nagu ma eespool mainisin, siis suhkrut võib leida äärmiselt üllatavatest kohtadest.

4. Söö komplekstoidukordi

Komplekstoidukorra all pean silmas toitu, kus on ühes komplektis koos nii süsivesikud, rasvad ja valgud. Näiteks soovitan puuvilja kõrvale võtta valkude saamiseks viilu sinki ning rasvade saamiseks pähkleid. See tagab selle, et kogu see toidumass, kaasa arvatud ka süsivesikud, liiguvad sinu kehast läbi märgatavalt aeglasemalt kui eraldivõetuna. Ja läbi selle ei lähe sinu kõht nii ruttu tühjaks ning veresuhkrutase püsib stabiilne. Meesõpradele ütleme, et osades meie toitudes ja küpsetistes on ka mesi sees, aga justnimelt koos teiste kasulike toiduainetega, mis aitavad meel «hoogu» maha võtta.

Vaata meie kiireid näksiretsepte siit.

5. Väldi kõiki magusaid jooke

Mahlad, limonaadid, suhkruga magustatud veed on vist meie inimkonna suurimad vaenlased. Need on vabalt müügil vaatamata sellele, et on ära tõestatud, et meie tervisele on need väga kahjulikud. Nad on otseselt seotud diabeedi ja rasvumisega. Võime ju siin vaielda, et mõõdukas koguses võib kõike süüa ja juua, ent see ei muuda suurt pilti – magusad joogid on paljuski süüdi tänapäeva maailma lokkavas ülekaalus.

6. Söö oma mahla

Oma puuviljadest mahla tegemine on popp. Kahjuks eemaldad sa selle mahlapressimise käigus ka palju kiudained. Mäletad, kiudained olid need, mis aitasid sul täita kõhtu. Arvan, et viis õuna on sul märgatavalt raskem ära süüa, kui juua ära viiest õunast pressitud mahla. Seepärast soovitame sul jätta see mahl pressimata ja need puuviljad siiski lihtsalt süüa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles