Partner ei hinda sind, ega aita isegi kodutöödega? Pakume välja lahendused

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Scanpix

Iga paar tülitseb vahel ja tavaliselt on põhjusteks alati need samad stereotüüpsed asjad. Nii eriline, kui sulle teie tüli ka ei tundu, paariterapeudid näevad samu probleeme päevast päeva ja nende tülide lahendamine ei ole üldse nii raske, kui sa võib-olla arvasid. Toome teieni mõned levinud põhjused miks paarid kaklevad ja ekspertide nõuanded nende tülide lahendamiseks.

«Sa kulutad liiga palju raha»

Kulude jagamine või lausa ühine pangakonto on väga suur muutus võrreldes sellega, kui olid vallaline. Kui sa kulutasid üksinda olles liiga palju raha, siis ei olnud kedagi peale iseenda süüdistada. Aga nüüd vahite mõlemad üksteise ostukotte ja üllatavaid kulutusi, sest keegi kulutab veel peale sinu seda raha.

Lahendus: kasutage raha puhul järgmist struktuuri: sinu, minu, meie. Raha, mis on mõeldud ühisteks kulutusteks läheb eraldi ja seda kasutatakse siis, kui mõlemad osapooled on nõusoleku andnud. Ülejäänud raha on selline, mille üle kindlal inimesel on täielik kontroll.

«Me ei seksi piisavalt»

See on üks keerulisemaid tülisid üldse, sest seks on nii mitmete asjade mõõdupuuks meie eludes, alustades füüsilisest tervisest kuni stressitasemeni välja. Seks tekitab pinget ja maandab pinget. Kui inimene ei saa endale vajalikul hulgal seksi, siis võib see ta lausa meeleheitlikuks muuta ja ta hakkab alateadlikult konflikte esile kutsuma. Üks asi on kindel – seks võib põhjustada palju draamat.

Lahendus: rääkige partneriga ausalt oma tunnetest, ilma süüdistavate märkusteta. Andke üksteisele teada mida seks teie jaoks tähendab ja mida te sellest saate. Võib-olla tunneb partner, et sa ei taha temaga seksida, kuna ta on sinu jaoks ebaatraktiivne. On mõni muu viis, kuidas saaksid partnerile näidata, et oled temast ka füüsiliselt huvitatud? Su partner võib arvata, et sind isegi ei huvita seks, sest sinu libiido on nii madal. Külastades arsti, tehes hormoonitesti või minnes seksuaalterapeuti vastuvõtule, näitad partnerile, et võtad asja tõsiselt. Tihti aitab see, kui mõlemad partneriga on valmis proovima, isegi kui pole erilist soovi või meeleolu, kuna tihti piisab vähemalt alustamisest, et õige meeleolu saabuks.

«Sa ei aita piisavalt majapidamistöödega»

Võiks arvata, et oleme nüüdseks juba õppinud, et kodutööde pärast tülitsemine on veel igavam kui kodutööd ise. Aga ei, on ainult üks asi, mille pärast Britid rohkem kaklevad kui kodutööd – raha. Nad kaklevad selle üle, kes koristama peaks, kes süüa tegema ja kelle kord on põrandaid pesta. Uuringus leiti, et Briti paaridest pea kaks kolmandikku kakleb kodutööde pärast vähemalt korda nädalas.

Lahendus: istuge üheskoos maha, mõlemal käes paber ja pliiats ja märkige üles kõik tööd, mis te päeva jooksul teete, sealhulgas majapidamistööd, mis vajavad tegemist. Kõikide tööde juurde märkige number. See list hõlmab endas nii päevatööd kui ka kodutöid. Kui kohustus on lõbus (või teistest vähem kohutav), siis märgi see numbriga üks. Ja selline töö, mida sa lausa jälestad, märgi numbriga kümme. Kui te olete harjutusega ühele poole jõudnud, siis peaks teil olema moodustunud enam-vähem samas suurusjärgus lõpparv, kui ei ole, siis viige sisse mõned muudatused. Lõpuks peaksid olema teil kodutööd üsna võrdselt ära jagatud. Sest olgem ausad, sa ei taha kodusõda mingite mustade nõude pärast.

«Sa ei hinda mind»

Üks raskemini lahendatavaid konflikte on ka see, kui üks partner tunneb, et teda ei hinnata. Ja kui me peame ise tunnustust küsima hakkama, siis tegelikult ei lähe see enam arvesse.

Lahendus: ütle see valjult välja. Ära oleta, et su partner teab, kui palju sa teda hindad. Mehed ja naised tahavad tihti kuulda täiesti erinevaid asju, et ennast tunnustatult tunda. Mehed tahavad kuulda, et nende tehtud töö eest ollakse tänulikud ja tehtud ohverdusi on märgatud. Naised seevastu tahavad kuulda, et neid mõistetakse ja ka kiitus ei tee paha.

«Sa passid ainult oma telefonis»

Kui 40-tunnine töönädal muutub ööpäevaringseks lahinguks e-mailide ja sõnumitega, siis pole ime, et mõned meist hakkavad võitlema tähelepanu nimel partneri telefoniga.

Lahendus: täielik telefonikeeld ei praktiline. Selle asemel määrake aeg, millal teie mõlema telefonid on väljalülitatud, et te saaksite üksteise seltsis aega veeta. Ta saate teha ka kokkuleppe, et te ei vaata telefone, kui olete üheskoos väljas. Kes esimesena murdub, peab näiteks nõusid pesema või prügi nädal aega välja viima. Või muutke karistus lõbusaks: esimene inimene, kes telefoni vaatab, on teisele seksuaalse teene võlgu. See peaks maandama osa pingest.

Allikas: askmen.com

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles