Hädas kuiva tupega? Seitse viga, millega sa enda elu piinarikkamaks teed

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Viktor Cap / PantherMedia / Scanpix

Tupe atroofia on meditsiiniline seisund, mis kaasneb menopausiga. Tupe seinad õhenevad ja kaotavad elastsuse, kuna kehas väheneb kiirelt östrogeeni hulk. On ilmselge, et õhukesed ja kuivad tupeseinad teevad suguühte valulikuks. Mida siis teha, et enda elu kergemaks teha?

See, et sul on tupe atroofia, ei tähenda, et sa oleksid «kuivanud kaev». On palju asju, mida sa saad ise ära teha, et elu oleks nautimisväärne. On ju menopaus niigi keeruline – kuumalained, tujukus, unehäired... Lifescript annab nõu, mida kindlasti mitte teha, kui oled hädas kuiva vagiinaga ning uurib California ülikooli günekoloogiaprofessor dr Elaine Waetjenilt, kuidas olukorda leevendada.

1. viga: sa ei mõista, et tegemist on menopausi sümptomiga. Naised sageli ei mõista, et tupe atroofia on vältimatu menopausi sümptom. Selle tunneb ära suguelundite ärritusest, kuivusest, sügelusest ja põletustundest ning sümptomid jõuavad pärale paar aastat pärast esmaste menopausi märkide avaldumist. Kõige olulisem on käia regulaarselt arsti juures, kuna sümptomeid on võimalik leevendada.

2. viga: sa arvad, et seksiga on lõpp. Esmalt kogevad naised tõenäoliselt seda, et seksi ajal ei ole vulva enam nii niiske kui varem. Enamik naisi ei oska seda aga siduda meditsiinilise probleemiga ja arvavad, et see tähendab lihtsalt, et nad on seksist vähem huvitatud. Mida teha? Räägi oma arstiga niisutajate ja libestite kasutamist ning leia endale sobivaim vahend. Jää võimalusel aktiivseks seksijaks, kuna uuringud on näidanud, et seks aitab sümptomeid leevendada. Ole partneriga aus ning räägi sellest, mis sinuga toimub.

3. viga: sa arvad, et tupe atroofia kaob lihtsalt ära. Ilma ravita sümptomid ainult süvenevad, seega ei tasu ootama jääda, et need lihtsalt ajaga ära kaovad. Võta ühendust arstiga ja ole proaktiivne.

4. viga: sa arvad, et su «allkorrus lihtsalt vananeb». Paljud naised ütlevad, et muutused tupes mõjutavad nende enesehinnangut, panevad neid tundma vanana ja tundma, et keha veab neid alt. Tupe atroofia pole aga niivõrd vananemise küsimus, kuivõrd östrogeeni hulga muutumise küsimus, mis on aga ravitav. Arstid ei saa küll kella tagasi keerata, kuid on palju viise, kuidas sümptomeid leevendada.

5. viga: sa ei saa abi, mida vajad. Ainult 25 protsenti naistest otsib hädale leevendust, paljud neist on ka öelnud, et arstid ei võta sümptomeid tõsiselt ja panevad need vananemise arvele. Seega tasub arstilt kindlasti uurida, millised on sinu võimalused.

6. viga: sa lased sümptomitel oma elu segada. Kui sa tupe atroofiat ei ravi, võivad sümptomid lõpuks kujuneda väga piinarikkaks, põhjustada valu pissimisel ning teevad suguelu võimatuks. Selleks on oluline, et sa ei laseks sümptomitel elu segada, vaid otsiksid viise neid ravida.

7. viga: sa pead tupe atroofiat mingiks teiseks haiguseks. Tupe sügelus, põletustunne ja suurenenud urineerimisvajadus võivad viidata teistele günekoloogilistele muredele. Seega on oluline, et sa ei hakkaks oma tarkusest end ravima, vaid räägiksid ikka õppinud arstiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles