Testi end: kas oled lapse saamiseks valmis?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Scanpix

Lapse saamine on suur otsus, kuid öeldakse, et selleks pole kunagi õiget aega. Testi, kas oled valmis pere loomiseks?

Nii sina kui su partner tahate last

See on ilmselt kõige alus. Nii rasedus kui lapse tulek toob kaasa suure hulga kohustusi ja pingeid, millest on lihtsam üle olla, kui mõlemad seda ootavad. Tehke selgeks, mis on kummagi partneri jaoks olulised faktorid lapse saamise otsustamisel.

Sinu karjäär on lapseks valmis

Enamus vanemaid žonglöörivad pere ja karjääri vahel. Mõtle, kas sina ja su karjäär on elus sel kohal, mil oled võimeline end pühendama rohkem kodule. Kui laps tuleb, siis on tema boss. Lapsed haigestuvad, tujutsevad ja vahel tuleb ette lihtsalt ootamatusi, mis nõuavad sinu täit tähelepanu.

Sul on tugivõrgustik

Kuigi üksikvanemana on võimalik luua pere, siis tugivõrgustikuta on see pea võimatu. Emad, isad, pereliikmed, sõbrad- kõiki neid läheb sul lapse kasvatamisel hädasti vaja. On kindel tunne, kui su seljatagune on kaitstud inimestest, kes oskavad ja tahavad sind vajadusel aidata.

Sa suudad lapse eest majanduslikult vastutada

USAs viidi läbi uuring, mille kohaselt kulub sealsetel vanematel ligikaudu 300 tuhat dollarit selleks, et laps kasvatada 18-aastaseks. Eestis on need numbrid kindlasti teised, kuid odav lõbu pole see sellegi poolest. Ole teadlik enda finantsilisest seisust enne, kui last planeerid. Kas suudad talle pakkuda lasteaiakohta, mähkmeid, voodit, vankrit, huviringe, ratast, sünnipäevasid, riideid, kooliasju ja nii edasi. Nimekiri võiks minna edasi lõputult. Muidugi ei pea olema kõik viimase peal firmatooted, kuid kui sul on raskusi iseenda eelarve täitmisega, siis ehk vajad veel valmistumiseks aega.

Sa oled piisavalt maganud

Jah, just. Kui laps tuleb, ei ole enam mingit magamist. Vähemalt mõnda aega. Aga see aeg tundub sellegi poolest lõputuna. Magamatus paneb tihti paari proovile, kuidas jagatakse tööjaotust kodustes toimetustes.

Sa oled füüsiliselt valmis last saama

Mis see tähendab? Sa oled sobivas vanuses, hea tervise juures, et võimaldada ohutut lapsekandmist nii endale kui lapsele. Kas oled valmis loobuma keelatud asjadest raseduse ajal või on sul haigusi, mis võiks tekitada muresid?

Sa oled valmis olema tagaplaanil

Sina ei ole enam superstaar, sinu laps on. Nii sinu jaoks, sinu pere ja ühiskonna jaoks. Laps on teie pere pärl ja tema vajadused tulevad enne sind ja sinu partnerit.

Allikas: TheList

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles