Põhjused, miks inimesed otsustavad oma eksiga sõbraks jääda

Annaliis Laidre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: LightField Studios / Panthermedia / Scanpix

Uuringu kohaselt jääb ligi 60 protsenti inimestest oma eksiga sõbraks. Eksperimentide käigus selgitasid uurijad välja, et on olemas neli peamist põhjust, miks otsustatakse säilitada oma eksiga sõprussuhe.

Sa vajad teda emotsionaalseks toeks

Uuringud leidsid, et mõni inimene hoiab oma ekse ligi emotsionaalse turvatunde eesmärgil. Tõenäoliselt ei taha sa kaotada inimest, kes annab head nõu, toetab emotsionaalselt või keda usaldad.

Sõprus, mis põhineb sellel põhjusel, on tegelikult üsna positiivne. See põhjus ei ennusta paraku seda, kas sõprus jääb pikaks ajaks püsima või haihtub kiiresti.

Hoiad teda lähedal praktilistel eesmärkidel

Mõnikord jagatakse liiga palju asju, et mitte sõpradeks jääda. Kui paaril on lapsed või seob neid äri, siis on praktiline jääda sõpradeks. Selline sõprus jääb tavaliselt kestma ning on üsna tervislik ja positiivne.

Sa oled lihtsalt viisakas

Mõnikord jäädakse eksiga sõpradeks lihtsalt seetõttu, et ei taheta tema tundeid haavata. See ja praktiline eesmärk on kaks parimat vundamenti eksiga sõprussuhte loomisel.

Sa oled temasse endiselt armunud

Ja lõpuks kõige ilmselgem põhjus, miks soovid eksiga sõbraks jääda: sul on tema vastu endiselt tunded.

Uuringu andmetel seostati sellist sõprust enim negatiivsete tunnetega (armukadedus, depressioon, südamevalu). Aga huvitav fakt on see, et tavaliselt kestsid sellised sõprussuhted pikka aega.

Kokkuvõtteks võib öelda, et on olemas kahte laiemat tüüpi sõprussuhet eksidega: ühed, mis põhinevad emotsionaalsetel vajadustel (sa oled temasse endiselt armunud või vajad endiselt tema tuge) ja teised, mis on täiesti ebaemotsionaalsed (sa proovid lihtsalt viisakas olla või teid hoiavad koos lapsed). Mida vähem emotsionaalsem on sinu põhjus, seda suurema tõenäosusega on teie sõprus positiivne ja edukas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles