Tasub teada: kuidas arvutada, kui palju on piimatootes suhkrut?

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Konstantin Senyavskiy / PantherMedia / Scanpix

Paljud tarbijad arvavad ekslikult, et piimatoodetele märgitud süsivesikute hulk tähistabki tootele lisatud valget suhkrut, kuid tegelikult on valge suhkru koguse välja selgitamine pisut keerulisem.

«Euroopa Liidu toidumärgistusstandardite kohaselt saab pakendil välja tuua süsivesikute koguse ja suhkrute koguse, mis ei võrdu aga sugugi valge, nn lauasuhkru kogusega,» kinnitas Valio Eesti turundusdirektor Krista Kalbin.

Tema sõnul on piimatoodetes tegelikkuses kolme tüüpi suhkruid:

● piimas olev laktoos ehk looduslik piimasuhkur,

● puuviljades olev glükoos ja fruktoos ning

● lisatud suhkur ehk sahharoos.

Kui aga pidada meeles paari lihtsat põhitõde, ei tohiks Kalbini sõnul tootes sisalduvate lisatud suhkrute koguse arvutamine raskusi valmistada. Kõigepealt tuleb selgeks teha, kas tegemist on piima- või hapendatud piimatootega.

«Tavalises piimas ja piimajookides sisaldub ligikaudu 5 grammi naturaalset piimasuhkrut ehk laktoosi 100 grammi toote kohta. Hapendatud piimatoodetes on jogurti- või keefiribakterid hapnemisprotsessi käigus osa laktoosi ära tarbinud, mistõttu on hapendatud piimatoodetes laktoosi keskmiselt 3,5g/100g toote kohta. Lisatud suhkru koguse arvutamiseks tulebki esimesena arvutada suhkrute kogusest maha laktoos,» sõnas Kalbin. 

Nüüd tuleb suhkrute kogusest maha arvutada marjadest ja viljadest pärinev fruktoos ja glükoos. «Üldjuhul on fruktoosi ja glükoosi maitsestatud piimatootes tavalise 3-4% viljasisalduse korral ca 0,3 grammi ja eriti marjastes ca 15% viljasisaldusega toodetes kuni 1,5 grammi 100 grammi kohta,» ütles Kalbin.

Tema sõnul näitab see lihtne arvutus, et lisatud suhkru osakaal võib marjajogurtites olla kuni kaks korda väiksem kui pakendile märgitud suhkrute osakaal. Laktoosivabade toodete puhul on olukord pisut erinev, sest nende puhul sõltub suhkrusisaldus tootmistehnoloogiast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles