Kuidas lõpetada partneriga laste ees tülitsemine?

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: CandyBox Images / PantherMedia / Scanpix

Üks hullemaid asju, mida sa teha saad, on partneriga laste ees tülitseda. Õigemini, on üks hullem asi – tülitseda laste ees laste üle. Et su pereelu oleks rahulikum, tasub järgida neid soovitusi.

Uka-uka, mina prii!

Kui su abikaasa jaoks on maailmas kõige olulisemad korralikult lauakombed, aga sinu eesmärgiks on saada lapsele kõhtu midagi, mis poleks kananagits, siis selmet õhtusöögi ajal partneri peale nähvata, et tema salvrätik-sülle-nõudmine on naeruväärne, astu lihtsalt eemale, võta nö mängust paus. Las tema tegeleb õhtusöögiga, sina pese näiteks nõud, vii läbi mõned asjaajamised, mine duši alla või lõõgastu niisama. Jah, perena koos söömisel on omad boonused, kuid kui see on suur pingete allikas, võid vabalt end «priiks teha».

Pane väiketülid tulevikku ootama

Kui su kallim teeb midagi, mis ajab sind hulluks – näiteks istutab lapsed teleka ette, et saaks lehte lugeda, pärast seda, kui sina olid kuulutanud selle aja ekraanivabaks ajaks – siis jäta see asi meelde või pane paberile kirja ning võta üles alles siis, kui lapsed on turvaliselt kuuldekaugusest eemal, näiteks unedemaal. Ja ei mingit karjumist! On tõenäoline, et sa saad asjad läbi arutada märksa rahulikumalt ja produktiivsemalt, kui teema hiljem rahulikult tõstatad.

Tülitse targalt

Isegi, kui tüli ei puuduta neid, tunnevad lapsed end ikka vanemate tülides süüdi. Ja sa ei vea kedagi ninapidi, kui üritad «pilt on, häält mitte» käitumist – lapsed tajuvad iga väiksematki ebakõla. Tüli laste ees lahendamisel on aga üks boonus: kui konflikte lahendatakse konstruktiivselt, õpivad lapsed kompromisside kunsti, kaastundlikkust ja soojust, mille abil tülisid lahendada. Ja samuti õpivad nad, et armastatuga tülitsemine ei tähenda ilmtingimata maailma lõppu.

Leia mantra

Näiteks üks võimalik mantra võiks olla selline: «Mul on kehv päev ja vihastamine teeks asjad vaid hullemaks.» Võimalusi mantrateks on lõputult, korda seda rahustavat fraasi endale hetkedel, kui silme eest läheb mustaks – see lisab perspektiivi ja aitab sul rahulikuks jääda.

Kaasa lapsed

Kui te tülitsete pidevalt suletud uste taga ja ütlete lastele, et te ei tülitse – samas on aga selge, et see on vale – õpetate te lapsi mitte usaldama nende endi hinnanguid ja arvamusi. Samuti õõnestab see usaldust teie enda vastu. Parem variant on lastele seletada, et te ärritusite üksteise peale, aga palusite vabandust ja te mõlemad armastate teineteist väga. Lihtne ja kiire. Lastele tuleb samuti rõhutada, et see pole nende süü.

Märka oma keha

Tunne oma tundeid – sõna otseses mõttes. Kas su lõug on kokku surutud? Käed rusikas? Pea pööritab? See on märguandeks: tõmba hinge, mine jaluta natuke. Kui saad viha märkidest teadlikuks, oskad viha ka lahustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles