Serotoniin paneb inimese armastusse uskuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähisuhe.
Lähisuhe. Foto: SCANPIX

Kevadel käsikäes jalutavad paarid võivad üksikud inimesed nukraks muuta. Kuivõrd lähedaseks ja romantiliseks me teiste inimeste suhteid hindame, sõltub Oxfordi ülikooli uuringu põhjal ajus toimuvatest keemilistest protsessidest.

Ajakirjas Biological Psychiatry ilmunud artiklis andsid närviteadlased ülevaate katseseeriast tervete vabatahtlikega, vahendas Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Uurijad alandasid katseisikute närvisüsteemis virgatsaine serotoniini taset ning palusid neil seejärel hinnata lähisuhteid kujutavaid fotosid. Inimesed, kel serotoniini hulk kehas oli vähenenud, hindasid neile vaatamiseks pakutud paaride romantilisi suhted nõrgemateks kui kontrollgrupp, kelle kehas oli serotoniini tavapärasel hulgal.

Serotoniinitaseme alandamiseks manipuleerisid uurijad katseisikute kehas aminohappe trüptofaani hulgaga. Trüptofaan on oluline tooraine, millest inimese keha serotoniini toodab. Katseisikute grupid said erineva aminohapete sisaldusega joogisegu. Seejärel paluti neil hinnata paarikeste fotosid. Katsealuste hinnagud peegeldasid hästi kehas serotoniinitasemega juhtunud muutusi.

«Serotoniin mõjutab inimeste käitumist, samuti mängib see olulist rolli depressiooni tekkimise juures,» selgitas uurimisrühma juht professor Robert Rogers. Professori sõnul huvitas teda just see, kuidas võib serotoniin mõjutada hinnanguid teiste inimeste lähisuhetele.

Oxfordi uurijate avastus tuletab meelde, et mõnikord muudavad inimese suhtlemist tegurid, mis pole tahte kontrolli all. Serotoniini uus roll uurijaid siiski ei hämmasta – depressiooni puhul on seda ainet ajus väga vähe ning masendunutel tekivad tihti probleemid lähisuhetega.

Tugev sotsiaalvõrgustik ja korras paarielu aitavad säilitada vaimset tasakaalu ning kiiremini paraneda psühhiaatrilistest haigustest, seetõttu on oluline tunda aineid, mil oma osa meeleolu kujundamisel.

Seos toimub ka vastupidiselt– kurnav partnerlus võib esile kutsuda vaimse tervise halvenemise. Lähedusmurede all kannatajate abistamiseks mõeldud ravimi tootmiseks on vaja siiski tunduvalt rohkem põhjalikke uuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles